BT Golf Cup nr. 9: joc de crose, pariuri de criză şi elicoptere VIDEO

BT Golf Cup nr. 9: joc de crose, pariuri de criză şi elicoptere VIDEO
La trei ani de la celebra cădere a “fraţilor”-vedetă de Wall Street (banca de investiţii Lehman Brothers intra în faliment în 15 septembrie 2008), oameni din servicii, finanţe, retail, telecom, energie, media sau imobiliare din România s-au adunat la Alba nu pentru vreun “G8” autohton provincial, ci la BT Golf Cup 2011, competiţia devenită emblemă a golfului românesc.

Afacerile se asortează cu golful chiar şi în vremuri de criză: între două lovituri de crose, în plimbări acoperind 70 ha de teren şi pe fundal de "Pink Martini", sâmbătă într-o mică localitate din Alba s-au pus la cale premise de contracte ori măcar viitoare colaborări. Sau, pur şi simplu, s-a socializat la o frigăruie pe marginea piscinei de la "poalele" terenului şi s-au lansat pariuri. Şi, printre toate acestea, chiar s-a jucat golf.

Zânul (imagine brand a Băncii Transilvania) şi-a păstrat tutu-ul de balerin, dar şi-a luat şi o crosă. La ediţia numărul 9, BT Golf Cup s-a derulat pentru a doua oară pe terenul extins de la Pianu: de anul trecut, la clubul "Paul Tomiţă" din Alba, terenul de joc a fost extins la 70 ha, iar traseul parcurge acum 18 cupe. Au mai apărut în ultimii ani şi serviciile conexe în apropierea terenului: hotel şi zone de cazare, piscină sau piano bar. Parcarea de la Pianu e din nou plină sâmbătă dimineaţa. "Golful e considerat încă aici sport exclusivist, noi vrem să îl aducem mai aproape", susţine bancherul Robert Rekkers, directorul general al Băncii Transilvania, cu familiarul de acum accent olandez. Chiar dacă nu cu precizie de orologerie elveţiană, jocul începe totuşi în jurul orei anunţate: 09:30. Cei 76 de jucători sunt împărţiţi în grupe, iar flight-urile pornesc pe terenul de 70 ha pentru a parcurge traseul de 18 găuri, cu zone de diverse dificultăţi. Traseul de golf de pe dealuri curge printre stejari, ghinde căzute, "bălării"-spice adiacente (mingile aterizate aici necesită tehnică pentru lovituri cu grad înalt de dificultate) şi PRIN sau (cu noroc ori pricepere) PESTE câte un iaz artificial. La cupele precedate de apă sunt zone dificile: jucătorii trebuie să îşi direcţioneze loviturile în aşa fel încât mingile să ajungă în gaură fără aterizări nedorite în iaz. La o astfel de zonă poţi să constaţi că bancherii nu o dau în baltă. Cel puţin nu cu mingile.

Discuţiile au aluzii de business, dar se poartă totuşi mai ales în legătură cu jocul. "Bravo" se pronunţă cu accent pe ultima silabă, încurajările, (dez)aprobările sau ironiile urmează apelativul "domnilor", iar pluralul de politeţe se practică pe traseu chiar şi între amici. Aceasta e politica veteranilor din golf şi nou-veniţii o adoptă rapid. Dialogurile sunt asezonate totuşi cu câte o remarcă mai "colorată" sau cu o aruncare de crosă. Între două lovituri se mai pune la cale un pariu ori un manager de companie din Alba află despre un posibil viitor contract la Cluj. Golful e relaxat, destins şi ...util. În flight-ul lui "Roberto" (Robert Rekkers, varianta golfer), o alunecare în aria green-ului devine "mişcare de balet", în opinia colegilor. Observatorii aud câte un "par", "birdie" sau "bogey", iar tonul pe care jucătorii spun aceşti termeni dă indicii privind semnificaţia lor. "Par"-ul desemnează numărul de lovituri teoretic necesare pentru a trimite mingea în cupă la fiecare dintre găurile de pe traseu; "birdie" e de bine: o lovitură în minus faţă de par, "bogey", dimpotrivă - jucătorul a dat o lovitură în plus faţă de par.

Pe terenul de golf se dau/se primesc şi... lecţii de viaţă. Copiii-caddy trebuie să îşi facă treaba conştiincios (să urmărească şi să găsească mingi rătăcite, mai ales) sau riscă să fie catalogaţi drept oameni dezinteresaţi de jobul asumat. Iar o privire de copil certat nu impresionează pe (aproape) nimeni pe terenul de golf. Bibliografie opţională de aprofundat subiectul: "The Devil wears Prada" (preferabil filmul, e cu Meryl Streep, nu cartea - un roman chick lit). "Doar fă-ţi treaba" e replică din "Diavolul se îmbracă de la Prada" şi model de invocat pe golf course.

Dincolo de gardul de sârmă ghimpată ce delimitează terenul de golf se aude din când în când o turmă de oi, iar căţelul ciobănesc german care ne întâmpinase încă de la sosirea la club aleargă fluturi pe golf course. Oamenii de afaceri purtând carouri, dungi, pantofi în două culori, mănuşi de golf şi ceasuri elveţiene notează pe score card-uri punctele adunate. Îşi urmăresc mingile pe parcursul celor 18 cupe, pe traseu, prin spice sau în zona de green-uri. Panourile desenate în verde amplasate pe traseu indică pe hartă poziţia unde ai ajuns şi drumul de parcurs în continuare, cu sau fără maşinuţă.

Un telefon primit de unul dintre jucătorii de golf aflaţi încă pe traseu anunţă o apariţie care pare a fi importantă. "Păi, să aterizeze unde am parcat noi", i se indică personajului prin mobil. Îţi spui că o fi o metaforă treaba aceasta cu "aterizatul". Nou-venitul urmează să parcheze, de fapt, nu? Nu! Va ateriza - la propriu, vine la premierea de la BT Golf Cup cu elicopterul. "Libelula" aterizează în zona parcării. "Libelula" decolează. Ţi se pare că până şi jeep-urile şi limuzinele din parcare se simt complexate. Dar în parcarea hotelului şi clubului de golf se aflau de la simple Tico-uri şi Dacii Logan, până la Maserati, Porsche, Jaguar sau "comunele" Mercedes, Audi şi BMW.

La finalizarea traseului de golf, pe jucători îi aşteaptă grupurile de "aparţinători", iar în zona de club mesele bordează piscina. Se aude "Pink Martini". Frigărui, rulouri cu spanac, struguri şi prăjituri sunt la discreţie în bufet pentru cei care aşteaptă numărătorile finale şi festivitatea de premiere. În timp ce se dau premii, spectatorii au timp de câte o conversaţie/observaţie. "Foarte bună friptura de beef (vită - n. red.)". "A venit cu asistenta? E prietena". Şi tânăra generaţie din familiile de jucători de golf e bine reprezentată: cele mai la modă carouri (Burberry) se poartă încă din cărucior, iar instrumentele create în imperiul lui Steve Jobs sunt populare chiar în grupa de vârstă sub 5 ani (iPad-urile sunt gestionate de mâini micuţe, pe marginea piscinei). De altfel, micuţii se antrenează deja în zone special gândite pentru începători - se pregătesc următoarele generaţii de jucători.

La Pianu au venit în acest sfârşit de săptămână juniori care au în familii jucători de golf cu tradiţie pe astfel de terenuri sau personaje mai recent intrate în cercul încă restrâns al golferilor locali. Au fost acolo şi câţiva dintre oamenii din România care înţeleg ce fel de indici pot fi loviţi de o încruntare a lui Nouriel Roubini. Multe dintre numele jucătorilor de la ediţia 9 sunt aceleaşi ca în urmă cu patru-cinci ani. Nu sunt multe motive care să determine schimbări şocante în flight-urile de jucători ori surprize imprevizibile de apariţii noi de la un an la altul: domeniul financiar-bancar supravieţuieşte şi în criză (bancherii încă vin la golf), constructorii (clujeni) nu au fost nici înainte de criză mari amatori ai acestui sport, iar apariţia specialiştilor în insolvenţe pe teren nu face decât să confirme la scară mai mică popularitatea lor în lumea "mare", a business-ului - cea în care L şi W au devenit cele mai înfricoşătoare litere de alfabet (literele folosite pentru a reprezenta grafic posibilele trasee ale crizei financiare). S-au mai văzut totuşi şi câteva semne de criză şi la golf. De la mare la mic: a dispărut premiul limuzinei Maserati, dar şi sticlele de apă Vitel şi Perrier, golferii rămânând nişte patrioţi, chiar dacă preferă de multe ori terenurile verzi de afară. "E cea mai reuşită ediţie de până acum: am avut vreme superbă, teren cu 18 găuri şi scoruri foarte bune", e concluzia organizatorilor.

Participanţi

Printre participanţi s-au numărat Tudor Iliescu (Hewlett Packard), Gabriel Stan (Bellevue Residence), Florin Lăpădat (Vodafone), Ioan Popa (Transavia), Kevin Von Gamm (Asirom), Mihai Tatulici, Rareş Bogdan şi Octavian Hoandră (Realitatea TV), Andrei Cionca şi Radu Lotrean (Casa de Insolvenţă Transilvania), Krishan George, dr. Attila Szeplaky, Călin Stoia (Brantner România).
Ediţia a 9-a a BT Golf Cup a fost sponsorizată de Banca Transilvania şi companiile Aegon şi Vodafone şi a fost organizată de agenţia clujeană Trend Communication.

 

Premii

Doamne
L 3 Suciu Sabina
L 2 Morar Florina
L 1 Mureşan Mihaela

Juniori

L 3 Cata Mihai
L 2 Tagliabue Andreea
L 1 Valaşutean Paul

Categoria II
L 3 Gavozdea Alin
L 2 Iliescu Tudor
L 1 Kevin Von Gamm şi Andrade Victor

Categoria I
L 3 Creţu Simion
L 2 Stoia Călin
L 1 Kadar Attila

Categoria brut:
Coman Laurenţiu

Nearest to Pin:
Lotrean Radu

Longest Drive:
Lotrean Radu

 

 

Etichete
Comenteaza