Foto Aeroportul Cluj are cele mai moderne sisteme de scanare din țară. Dspozitivele electronice și lichidele pot rămâne în bagajele de mână

Cele mai moderne echipamente de scanare a bagajelor de cabină și de detecție a substanțelor explozive, din România, au fost instalate la Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj.

UTI Facility Management este prima companie românească care a instalat, în incinta Aeroportului Internațional „Avram Iancu” din Cluj, cele mai moderne echipamente de scanare a bagajelor de cabină și de detecție a substanțelor explozive, marca Smiths Detection, și a realizat integrarea acestora cu sisteme automate de returnare a tăvilor pentru eficientizarea controlului de securitate și scanarea mai rapidă a bagajelor.

Managementul a decis implementarea de echipamente de ultimă generație atât pentru a îndeplini cerințele ECAC EDSCB C3, cât și pentru a crește nivelul de securitate. De asemenea, au fost puse în funcțiune sisteme de benzi transportoare cu tehnologie inteligentă care returnează automat tăvile în care își depun călătorii obiectele personale, în acest fel fiind micșorați timpii de operare și eficientizat fluxul de lucru.

Scanerele HI-SCAN 6040 CtiX, realizate de celebrul producător britanic și implementate de compania românească, au fost integrate cu linii de control iLane.evo. Echipamentele de inspecție cu raze X folosesc tomografia computerizată (CT) pentru a examina conținutul bagajelor din orice unghi și pentru a genera imagini 3D foarte precise și detaliate, permițând operatorilor să ia decizii cât mai exacte privind conținutul bagajelor. Un avantaj important este faptul că dispozitivele electronice și lichidele pot rămâne în bagajele de mână pentru screening, rezultând un proces mai simplu, mai rapid și o experiență mult îmbunătățită și mai confortabilă a pasagerilor. Sistemul automat de returnare a tăvilor are, de asemenea, un rol semnificativ în creșterea randamentului operatorilor și diminuarea riscurilor sanitare.

Potrivit reprezentanților UTI Facility Management, în punctele de control ale aeroportului clujean sunt necesare mai puține tăvi pentru fiecare pasager, se poate păstra distanțarea fizică necesară în pandemie, iar procesul de screening se realizează cu minimum de contact.

„Noua tehnologie din punctele de control asigură un nivel foarte ridicat de detecție a amenințărilor, capacitate avansată de procesare și gestionare automată integrată a tăvilor. Timpii de așteptare reduși simplifică fluxul de procesare a bagajelor și a pasagerilor”, a precizat Nicolae Fechete, Director de Securitate al Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj.

Instalarea noilor echipamente a reprezentat o provocare pentru echipa UTI întrucât în timpul lucrărilor bagajele de cabină au fost redirecționate către două scanere existente, în încercarea de a nu afecta durata controlului de securitate. Două dintre liniile de securitate existente au rămas operaționale, în timp ce patru au fost modernizate.

Modernizarea sistemelor de scanare a bagajelor de cală

De asemenea, Aeroportul Internațional „Avram Iancu” din Cluj a modernizat și sistemul HBS destinat scanării bagajelor de cală, iar UTI Facility Management a instalat scanere HI-SCAN 10080XCT, realizate de același producător, Smiths Detection. Noile echipamente din aeroportul transilvănean îndeplinesc cerințele ECAC EDS Standard 3 și sunt prevăzute cu două module integrate: unul cu vizualizare și energie duale și unul cu imagistică și reconstrucție volumetrică 3D (CT) completă. Viteza benzii este de 0,5 m / sec, iar faptul că echipamentul este prevăzut cu un tunel dreptunghiular de mari dimensiuni, de 107cm x 81 cm, asigură o capacitate de procesare de până la 1.800 de bagaje pe oră.

„Cu o vastă experiență anterioară privind echipamentele de detecție Smiths Detection, suntem încrezători că aceste noi soluții vor îndeplini pe deplin standardele de reglementare necesare, așteptările foarte mari ale pasagerilor și angajamentul aeroportului de a îmbunătăți securitatea și serviciile pentru clienți” a declarat directorul aeroportului clujean, David Ciceo.

Echipamentele noi au fost integrate de specialiștii UTI în sistemul de transport bagaje existent, păstrând operațional fluxul de procesare a bagajelor de cală. Lucrările au fost realizate fără a crea disconfort călătorilor, iar activitățile uzuale din aerogară s-au desfășurat în condiții bune.

„Echipa noastră instalează echipamente de screening Smiths Detection de peste 12 ani, suntem partener autorizat al acestui producător în România și am realizat intervenții frecvente asupra sistemelor existente în aeroportul din Cluj, prin urmare cunoștințele și experiența privind sistemele tehnice instalate în site ne-au fost extrem de utile pe tot parcursul acestui upgrade tehnologic”, a afirmat Cristian Costea – Director General UTI Facility Management.

Comenteaza