40 de capace de canal furate într-o singură lună în Cluj

40 de capace de canal furate într-o singură lună în Cluj
Aproape 40 de capace de canalizare au dispărut în doar o lună în Cluj-Napoca. "Aceasta înseamnă semnalul de începere a perioadei în care conform tradiţiei din ultimii ani se accentuează semnificativ furtul de capace de cămin", spune purtătorul de cuvânt al Companiei de Apă "Someş" SA, Lucian Croitoru.

Este vorba în total de 38 de capace de canal, dispărute de pe un număr de 31 de străzi din oraş. Perioada din an în care dispar cele mai multe capace de canal este cuprinsă între noiembrie şi februarie, în fiecare an, fără să existe o explicaţie pentru această creştere a numărului de furturi.

"Deşi Compania de Apă suferă prin aceste acţiuni pagube materiale - costul unui ansamblu capac-ramă variază înter 300 şi 550 de lei, la care se adaugă timpul şi manopera angajaţilor - şi care în această perioadă devin substanţiale, preocuparea noastră se îndreaptă în primul rând către potenţialul pericol la adresa publicului şi siguranţei cetăţenilor", adaugă Croitoru. El adaugă că iarna, "când noaptea e lungă", lipsa capacelor de canal de pe trotuar sau carosabil prezintă un pericol major prin  posibilitatea accidentării clujenilor care pleacă dimineaţa la muncă sau circulă noaptea pe străzi.

"Un pericol suplimentar este reprezentat de faptul că au început să fie furate în timpul zilei până şi semnele de circulaţie cu care personalul Companiei de Apă a semnalizat căminele de la care s-au furat capacele, până la montarea altora noi", adaugă purtătorul de cuvânt.

Amintim, doar două persoane au fost prinse şi cercetate în astfel de cazuri. Compania de Apă are protocoale încheiate cu centrele de colectare a fierului vechi, care ar trebui să anunţe dacă între cei care vând fier vechi se găsesc şi hoţi de capace de canal. Până acum însă CAS-SA nu a primit nicio astfel de sesizare.


Vezi aici cum sunt valorificate capacele de canal furate

Comenteaza