Unde dispar sutele de capace de canal furate anual în Cluj

Unde dispar sutele de capace de canal furate anual în Cluj
Sute de capace de canal dispar în fiecare an la Cluj iar în ultimii 11 ani au fost prinşi doar doi făptaşi, şi doar unul a fost condamnat. Compania de Apă are protocoale încheiate cu toate centrele de valorificare a fierului vechi din judeţ, dar nimeni nu semnalează apariţia acestora la centrele de colectare. ziuadecj.ro a aflat cum sunt vândute capacele furate, din sentinţa dată în singurul caz de condamnare, în urmă cu două luni.

"Din aprilie în octombrie, în fiecare an, dispar cam 180 de capace de canal", spune purtătorul de cuvânt al Companiei de Apă "Someş", Lucian Croitoru. "Iar aceasta e perioada liniştită - cele mai multe se fură în ianuarie şi februarie, nu ştim de ce, poate nu mai au oamenii bani. Se fură cam 15 capace pe lună". Astfel, conform evidenţelor CAS-SA, doar în ianuarie şi februarie 2012 au fost furate 70 de capace de canal în Cluj-Napoca, între care 8 doar pe strada Câmpul Pâinii. Din aprilie şi până în octombrie au mai dispărut 180.

Un capac nou costă cel puţin 400 de lei, aceasta şi deoarece, pentru a fi înlocuit, trebuie demontată şi rama iniţială a capacului furat, încastrată în asfalt.

O dată ce capacele nu pot fi vândute la centrele de colectare a fierului vechi din cauza protocolului care prevede că astfel de "oferte" să fie semnalate imediat Poliţiei şi Companiei de Apă, unde dispar cele câteva zeci de capace furate anual? Răspunde instanţa din Dej, care a condamnat primul hoţ de capace de canal în ultimii 12 ani, în urmă cu două luni. "Cu ocazia cercetărilor penale inculpatul a recunoscut săvârşirea faptei şi a descris cu lux de amănunte modul de săvârşire", arată instanţa. "Astfel, acesta a declarat că în cursul lunii martie 2011, singur sau împreună cu un minor, s-a deplasat pe timp de zi şi de noapte în cartierul Dealul Florilor din municipiul Dej, de unde a sustras capace de canal pe care ulterior le-a spart, le-a pus în saci de rafie, pentru a nu putea fi observate, pe care le-a valorificat la diferite centre de colectare a materialelor feroase".

Hoţul a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru furt calificat şi, în plus, a trebuit să achite despăgubiri civile de aproape 9.000 de lei Companiei de Apă.

Comenteaza