20 de persoane, intoxicate cu diluant la o firmă de pe Bulevardul Muncii. Toate au ajuns la Urgenţe

20 de persoane, intoxicate cu diluant la o firmă de pe Bulevardul Muncii. Toate au ajuns la Urgenţe
20 de persoane au ajuns în noaptea de joi spre vineri la Urgenţe după ce au fost intoxicate cu diluant la o firmă de pe Bulevardul Muncii.

Din primele informaţii, neplăcutul incident a avut loc în jurul orelor 23:00 la compania SC Eckerle Automotive, echipajele Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Cluj fiind chemate iniţial să intervină pentru a acorda îngrijirile necesare către trei femei.

Mai multe femei, internate la spital

Ajunşi la faţa locului, medicii de pe ambulanţe au descoperit că numărul persoanelor intoxicate era mult mai mare, la Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) fiind transportate 15 persoane, toate cu aceleaşi simptome. 

"Azi-noapte, în jurul orelor 22:45, a fost o slicitare de pe Bulevardul Muncii, de la o firmă, pentru trei persoane de sex feminin cu simptome de leşin, posibil inhalare de substanţe necunoscute. La faţa locului au fost cinci femei cu simptomele raportate, care au fost stabilizate şi transportate la UPU. Ulterior, dispeceratul a fost din nou anunţat pentru mai multe persoane cu aceeaşi simptomatologie. S-a trimis autosanitara pentru victime multiple, o autosanitară SMURD şi două ambulanţe SAJ. În total, încă 10 persoane au fost internate la UPU. Starea lor era stabilă, nicio persoană nu prezenta complicaţii", a explicat Horia Simu, managerul SAJ Cluj. 

În urma sesizării cazului, la faţa locului s-au deplasat şi echipaje ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Cluj, dar şi agenţi de poliţie, care au evacuat de urgenţă secţia în care s-a petrecut incidentul.   

"A fost o acţiune de sprijin pentru o intervenţie care era în desfăşurare de către SAJ. Au fost nişte persoane care se aflau la locul de muncă şi prezentau simptome de inhalare a unor substanţe care le-au produs stări de rău. Noi la ora 00:30 am intervenit şi am preluat nişte persoane aflate la firnă. Au fost evaluate şi transportate la UPU, pentru a se face investigaţii suplimentare", a precizat Andrei Biriş, purtătorul de cuvânt al ISU Cluj. 

Intoxicaţia a fost deosebit de gravă, astfel că în momentul de faţă nouă persoane se află internate la diferite secţii ale Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU), în timp ce şase sunt încă la UPU. 

"A fost o intoxicaţue acută involuntară prin inhalare cu substanţe toxice, pe bază de diluant, SETSAL A. Patru persoane de sex feminin, cu vârste cuprinse între 26 şi 42 de ani, au rămas internate în secţia de Medicină Internă 1, după care alte patru femei au fost internate în Medicină Internă 2, iar o persoană a fost internată la ORL pentru că aceasta a făcut şi o angeoedem (inflamaţia gâtului, n.r.). Alte şase persoane au rămas deocamdată în UPU, sub supraveghere. Încercăm în dimineaţa asta să le transpunem pe secţiile clinice ale Spitalului Judeţean Cluj sau ale altor spitale", a specificat Monica Costin, directorul de îngrijiri al SCJU.

Reprezentanţii firmei nu comentează incidentul

UPDATE: În jurul orei 8:00, reporterii ziarului Ziua de Cluj au sunat la numărul de telefon al firmei, iar receptorul a fost ridicat de o persoană de sex feminin care s-a scuzat că face parte din compartimentul contabilitate, neavând nicio tangenţă cu incidentul. Aşa că ne-a rugat să revenim peste o jumătate de oră, când vor fi prezente în sediu şi cele de la secretariat, care ne vor face legătura cu conducerea firmei.

Am revenit, aşa cum stabilisem, însă nimeni nu a mai ridicat receptorul. Aşa că ne-am deplasat de urgenţă pe Bdul Muncii nr. 1 - 15, la sediul SC Eckerle - Automotive SRL. La intrarea în hală, circa douăzeci de femei şedeau pe bordură. Erau câteva din lucrătoarele întoarse de la spital şi câteva din tura de dimineaţă. Altele se aflau pe stradă, pregătindu-se să se îndrepte către casă.

Ajunşi la poarta firmei ne-am legitimat, cerând o întrevedere cu un reprezentant al conducerii, în vederea obţinerii unei declaraţii referitoare la incidentul de astă-noapte. Portarul ne-a rugat să aşteptăm, după care a intrat pentru câteva minute în clădire şi a comunicat ceva cu şefii. Apoi, fără nicio urmă de curtoazie, în ciuda insistenţelor noastre, ne-a trimis „la plimbare" spunându-ne că e dreptul oricărui proprietar de a-şi primi sau nu vizitatorii.

Pe stradă, avem norocul să întâlnim o muncitoare din tura de dimineaţă, care n-a rezistat mirosului din hale şi căreia i s-a permis să plece acasă.

Aceasta, sub protecţia anonimatului, ne-a declarat următoarele: "Când am venit azi dimineaţă la lucru, conducerea firmei ne-a lăsat să hotărâm dacă vrem sau nu să muncim astăzi, în mirosul înţepător care persistă în hală de astă-noapte. Eu şi câteva alte femei, mai sensibile, nu ne-am simţit bine - după vreo jumătate de oră de lucru - aşa că am hotărât să mergem acasă, însă altele lucrează în continuare. Cât despre substanţa respectivă care le-a afectat pe colegele mele, nu sunt sigură că a venit neapărat din hala de producţie ci, posibil, de la ceva substanţe folosite la hala din spate, aflată în lucru".

Aflăm, de asemenea că pe lângă autorităţile prezente la faţa locului, la halele de producţie ale firmei respective a sosit şi o echipă de la Inspectoratul Teritoritorial de Muncă pentru a cerceta împrejurările producerii accidentului.

UPDATE 2: Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj precizează că poliţiştii care au intervenit au stabilit că în cursul zilei s-a turnat o substanţă peste pardoseala de beton din hala de extindere aflată în lucru, iar vaporii ar fi afectat personalul care desfăşura activităţi în hala de producţie.

Potrivit oamenilor legii în total au fost afectate 20 de femei: "personalul afectat, 20 femei cu vârste cuprinse între 21 şi 43 ani, au fost transportate la UPU 1, unde li s-au acordat îngrijiri medicale de specialitate, medicii stabilind diagnosticul preliminar intoxicatie acută involuntară cu o substanţă toxică, prin cale inhalatorie", au specificat ei.

Poliţiştii continuă cercetările pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-a produs accidentul de muncă.

"Două firme pot purta răspunderi"

Şi Inspectoratul Teritorial de Muncă a pornit o anchetă.

"E de competenţa ITM în privinţa respectării normelor de securitate, sănătate în muncă, am declanşat o anchetă, cercetăm acest eveniment sub aspectul producerii unui accident colectiv de muncă. Din informaţiile noastre, luate de la ISU, sunt 19 persoane, 15 din schimbul de noapte şi 4 din schimbul I, de azi-dimineaţă. La finalul anchetei vom stabili răspunderile, pentru că vorbim de două firme, cea de construcţii, care a făcut hala şi s-a ocupat de etanşeizarea şapei de beton, şi beneficiarul, fabrica. Ambele pot purta răspunderi în acest caz", a afirmat Emilian Roşca, inspector-şef adjunct ITM, responsabil de Securitate şi Sănătate în Muncă.

Comenteaza