Zi liberă miercurea viitoare pentru elevi și profesori, de Ziua Învăţătorului/ Când se încheie anul școlar

Zi liberă miercurea viitoare pentru elevi și profesori, de Ziua Învăţătorului/ Când se încheie anul școlar

Elevii și profesorii au zi liberă miercuri, 5 iunie, de Ziua Învățătorului, în premieră la nivel național după greva din Educație de anul trecut.

Ziua Învăţătorului este sărbătorită, în fiecare an, pe 5 iunie. Această zi a fost instituită prin Legea nr. 289/2007 şi reprezintă data naşterii lui Gheorghe Lazăr, întemeietorul învăţământului românesc modern.

În 2023, pe 5 iunie a fost zi liberă prin Codul Muncii, fiind a doua zi de Rusalii și profesorii erau în grevă. 

În această zi s-a născut Gheorghe Lazăr, cel considerat ”fondatorul învățământului în limba națională în Țara Românească”, potrivit Agerpres.

Personalitate complexă, Gheorghe Lazăr s-a manifestat ca organizator şi conducător de şcoală, autor a mai multor manuale, inginer practician, orator, moralist şi scriitor. Din perspectiva acţiunilor sale, el este unul dintre întemeietorii culturii române moderne.

Ziua nu va trebui recuperată. Conform Contractului Colectiv de Muncă zilele suplimentare nelucrătoare, nu se recuperează.

Când se încheie anul școlar

Modulul 5, ultimul din acest an școlar, a început pe 8 mai 2024 și se termină vineri, 21 iunie 2024 pentru majoritatea elevilor. Excepție fac elevii din anii terminali pentru care școala se va încheia, însă, mai repede. 

Astfel, elevii de clasa a VIII-a termină anul școlar pe 14 iunie și susțin Evaluarea Națională pe 25 iunie. Elevii de clasa a XII-a termină pe 7 iunie și au prima probă de BAC 2024 pe 1 iulie 2024.

Viitorul an școlar va începe luni, 9 septembrie 2024.

Comenteaza