Workshop-uri cu piloţii Napoca Rally Academy pentru liceenii din Cluj

Workshop-uri cu piloţii Napoca Rally Academy pentru liceenii din Cluj

Săptămâna aceasta debutează la Cluj-Napoca o nouă ediție a programului educațional de conducere preventivă pentru elevii clujeni, cu sprijinul echipei campioane naționale de raliuri, Napoca Rally Academy.

Ediția 2023 „Fii isteț, vei fi mai sigur!” reprezintă o revenire a programului „BeCool - Gândește înainte!”, proiect de suflet al echipei Napoca Rally Academy, implementat încă din  anul 2016 tot în județul Cluj și care a permis instruirea a peste 29.000 de elevi, viitori șoferi din Brașov, București, Craiova, Sibiu și Cluj-Napoca.

„Fii isteț, vei fi mai sigur!” este un proiect de tip workshop care propune elevilor clujeni din clasele a XI-a și a XII-a, grupa de vârstă interesată în obținerea permisului de conducere auto din toate unitățile de învăţământ preuniversitar  liceal, sesiuni de formare și de informare cu privire la efectele negative ale comportamentului teribilist în trafic, cauzat de consumul de alcool și droguri la volan, în scopul prevenirii accidentelor de circulaţie și a formării unui comportament responsabil pe drumurile publice.

Cauzele principale ale producerii accidentelor în care tinerii din grupa de vârstă 18-20 ani sunt implicați sunt: nerespectarea distanței între vehicule, neacordarea de prioritate altor vehicule, viteza excesivă sau neadaptată la condițiile de drum, abateri bicicliști și circulație pe sensul opus. Aceste cauze au drept urmări decese, răniri grave și răni ușoare.

Instructorii Napoca Rally Academy, cu sprijinul autorităților locale, vor desfășura acest proiect pe durata a 9 sesiuni în Cluj-Napoca, Turda și Dej, pentru aproximativ 3000 de elevi din unitățile de învățământ preuniversitar, din județul Cluj.

Primele 3 sesiuni ale proiectului vor fi organizate la Casa de Cultura a Studenților „Dumitru Farcaș” Cluj-Napoca, în perioada  25-26 octombrie 2023 și în 10 noiembrie 2023 în intervalul orar 9:00–11.30.

„Ne onorează să putem continua colaborarea cu Napoca Rally Academy, prin dl. Bogdan Marișca și să demarăm o nouă ediție a proiectului „BeCool-Gândește înainte!” în versiunea“Fii isteț, vei fi mai sigur!” Statistica arată că procentul tinerilor implicați în accidente rutiere este destul de mare, iar cauzele, de cele mai multe ori, sunt teribilismul la volan, lipsa de experiență în condus, asumarea unor riscuri inutile în trafic, neatenție sau conducerea sub influența băuturilor alcoolice ori a altor substanțe cu efecte psihotrope. Avem convingerea că activitățile deosebit de atractive desfășurate cu elevi din liceele clujene vor avea impact asupra tinerilor  care au permis de conducere sau se pregătesc să îl obțină și că vor contribui semnificativ la adoptarea unei conduite responsabile în trafic, pentru prevenirea riscului de accidente rutiere” a precizat Marinela Marc, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

„Nu teribilism la volan, nu alcool, nu substanţe interzise, în trafic şi în viaţă, în general! Acesta este mesajul pe care vrem să îl transmitem elevilor în cadrul unui workshop de aproximativ două ore. Mă bucură faptul că adolescenţii cu care am interacţionat până acum au fost mult mai atenţi şi mai receptivi decât ne așteptam și feed-back-urile pe care le avem sunt foarte pozitive, lucru care ne motivează să încercăm să facem cât mai multe astfel de acţiuni în cadrul acestui proiect”, a declarat pilotul Napoca Rally Academy, Bogdan Marişca, în calitate de coordonator al proiectului “Fii isteț, vei fi mai sigur!”

„Fii isteț, vei fi mai sigur!" este implementat în parteneriat cu Primaria Municipiului Cluj-Napoca, Consiliul Județean Cluj, Inspectoratul Școlar Județean Cluj, Inspectoratul de Poliție Județean Cluj, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Avram Iancu” și Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Cluj.

Comenteaza