Vești bune pentru studenți! Universitățile nu mai pot majora taxele de școlarizare pe durata studiilor

Vești bune pentru studenți! Universitățile nu mai pot majora taxele de școlarizare pe durata studiilor

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, actul normativ prin care se interzice universităților creșterea taxelor de școlarizare pe durata studiilor.

"În instituţiile de învăţământ superior de stat învăţământul este gratuit, pentru cifra de şcolarizare aprobată anual prin Hotărâre a Guvernului, şi cu taxă. Cuantumul taxei de şcolarizare este propus de Consiliul de administraţie, aprobat de Senatul universitar şi se aduce la cunoştinţa candidaţilor la data publicării ofertei educaţionale, conform Metodologiei-cadru privind organizarea admiterii în ciclurile de studii universitare de licenţă, de master şi de doctorat", prevede actul normativ, potrivit Agerpres.

Potrivit expunerii de motive, "această modificare legislativă vine să îndrepte o situaţie care îi dezavantajează în mod direct pe studenţi".

"De ani buni, universităţile încalcă drepturile studenţilor înmatriculaţi în învăţământul 'cu taxă', modificând după bunul plac taxele de şcolarizare în timpul perioadei de studiu. Iniţiativa doreşte, astfel, să ofere o garanţie clară şi neechivocă, stipulată la nivel de lege, pentru cei peste 170.000 de studenţi din România care sunt înmatriculaţi la învăţământ 'cu taxă' în instituţiile de învăţământ superior din România, că taxele lor de şcolarizare nu vor fi mărite pe perioada studiilor", au explicat iniţiatorii actului normativ. 

Comenteaza