Un an de la închiderea școlilor și o lună de la redeschidere. Mii de cazuri de COVID în rândul elevilor și profesorilor

Un an de la închiderea școlilor și o lună de la redeschidere. Mii de cazuri de COVID în rândul elevilor și profesorilor

În urmă cu exact un an, pe 11 martie 2020, autoritățile au decis să închidă unitățile de învățământ pentru a evita, astfel, răspândirea pandemiei cu noul coronavirus. 

Inițial, intenția era ca școlile să se redeschidă după două săptămâni, însă elevii au încheiat anul școlar în fața calculatoarelor, acasă. Anunțul închiderii școlilor a fost făcut pe 9 martie 2020 de către premierul de atunci, Ludovic Orban:  ”Astăzi am avut o discuție legată de mai multe subiecte. Sigur, am luat decizia de suspendare a cursurilor în învâțământul preuniversitar în perioada 11 martie - 23 martie, cu posibilitate de prelungire”.

Toamna a sunat clopoțelul, iar copiii au fost readuși în bănci, însă prin rotație - o jumătate de clasă față-n-față, cealaltă jumătate online. După câteva săptămâni de învățământ hibrid, pe 9 noiembrie 2020, școlile au trecut cu totul, din nou, în online, 

Astăzi, la un an de la sistarea orelor față în față, majoritatea școlilor primesc din nou elevi, pe scenarii, în funcție de incidența cazurilor.

Decizia de redeschidere a școlilor/grădinițelor a fost anunțată la începutul lunii februarie 2021 într-o conferință de presă comună a miniștrilor Educației și Sănătății.

la un an de la sistarea cursurilor, noutatea e că școlile nu se mai închid la apariția câtorva cazuri de infecție, ci doar clasele respective își trec activitatea în online. De asemenea, grădinițele, ciclul primar și mai nou elevii din anii terminali, plus cei care fac cursuri remediale, din orice clasă, vin la școală indiferent dacă școala e în scenariu roșu, până la intrarea în carantină a localității.

Situația epidemiologică în școli

Odată cu redeschiderea unităților de învățământ a început și monitorizarea elevilor și a personalului din învățământ. Au fost introduse teste rapide pentru a detecta imediat un posibil caz de infectare. Cu toate că există măsuri bine stabilite pentru a se evita îmbolnăvirile, în prezent sunt mii de cazuri cu coronavirus în rândul elevilor/preșcolarilor și a cadrelor didactice, cursurile față în față fiind sistate în aproape 2.000 de clase/grupe.

Conform datelor oficiale, în total, până pe 10 martie au fost confirmați 2.038 de elevi și preșcolari cu COVID-19, 1.852 de cadre didactice, iar 1.899 de clase au trecut la predarea online. Doar de la 1 martie au fost depistați cu COVID 376 de elevi, 545 de cadre didactice și au fost suspendate 209 clase.

Până miercuri, 10 martie, potrivit Ministerului Educației, în școlile din Cluj au fost confirmați pozitiv 76 de elevi/preșcolari și 119 cadre didactice/personal, iar 100 de clase/grupe au fost închise ca urmare a cazurilor de îmbolnăvire înregistrate.

Pe de altă parte, până miercuri seara au fost vaccinate 123.059 de persoane angajate în învățământ, ceea ce reprezintă peste 35% din total.

 

 

Comenteaza