Video UBB începe noul an universitar în sistem hibrid. Mesajul rectorului Daniel David

UBB începe noul an universitar în sistem hibrid. Mesajul rectorului Daniel David

Cea mai mare universitate din ţară, Babeș-Bolyai (UBB) Cluj-Napoca, începe anul universitar în condiții speciale de pandemie.

"Am încercat să combinăm varianta clasică cu cea online, în programe hibride, pentru a menține calitatea actului educațional. Am făcut acest lucru mai ales de dragul studenților, pentru a nu le afecta parcursul de viață și pentru a le asigura o educație adecvată, onorabilă, în condiții de siguranță.

Profesorii ar fi putut să-și reorienteze activitățile spre știință, iar componenta administrativă trebuie să funcționeze oricum, dar blocarea actului educațional ar fi afectat iremediabil studenții. Dacă se vor înăspri condițiile pandemiei, nu vom renunța, însă vom fi nevoiți să revenim la scenariul complet online.

Dacă se vor îmbunătăți, ne vom întoarce la scenariul clasic, îmbogățit cu experiențele online de calitate; într-adevăr, UBB promovează o nouă „pedagogie universitară” (ghidurile/manualele vor fi publicate în curând), dincolo de pericol, UBB căutând să găsească oportunități de dezvoltare academică. Vă încurajez să explorați turul virtual al universității noastre și să ne faceți propuneri pentru noi tururi (tur virtual UBB).

Ca rector, am preluat conducerea  în condițiile declanșării stării de urgență (am devenit rectorul UBB în 13 martie). Cu ajutorul Senatului UBB am organizat rapid echipa la nivel de Rectorat, iar apoi împreună (Rectoratul și Senatul) ne-am  întărit prin numirea/organizarea Consiliului de Administrație al UBB.

În formula de conducere completă (Rectorat-Consiliu-Senat) am încercat să ducem la bun sfârșit anul universitar 2019-2020 și să organizăm adecvat admiterea pentru anul universitar 2020- 2021, în condițiile protejării stării de sănătate a comunității UBB și, ținând cont de profilul global al UBB, chiar prin acțiunile noastre, prin specialiștii proprii, cu impact asupra societății mai largi (vezi acțiunile complexe ale comunității UBB pe linia pandemiei UBB Info COVID19)", a declarat Daniel David. 

În anul universitar 2020-2021 instituția are obiective clare, asumate prin programul ProUBB+ și formalizate prin planul strategic al UBB pe perioada 2020-2024, detaliate în octombrie în planul operațional al UBB pe anul 2020-2021).

Obiectivele UBB

(1) Asigurarea unei educații de calitate, în condiții de siguranță, în contextul pandemiei (inclusiv dezvoltarea unei noi pedagogii universitare)
(2) Stimularea generării de cunoaștere, prin cercetare-dezvoltare-inovare de anvergură, la nivelul cerut de acceptarea noastră în GUILD; definirea specializării inteligente InfoBioNano4Health pentru Cluj-Napoca, cu impact paneuropean
(3) Utilizarea inovativă a cunoașterii, prin relații strânse și bidirecționale cu societatea, în forma relației socio-economice și socio-culturale
(4) Stimularea resursei umane prin implementarea Planului individualizat de carieră și prin granturile de tip „seed” de dezvoltare profesională
(5) Digitalizarea riguroasă a Universității
(6) Dezvoltarea infrastructurii academice (laboratoare didactice; concentrarea programelor academice de interes din zonă/țară; spațiu didactic nou; infrastructură de cercetare etc.), inclusiv pregătirea pentru accesarea oportunităților din noul exercițiu financiar european (2021-2027)
(7) Modernizarea administrației UBB

Comenteaza