Studenţii intră în grevă japoneză, în semn de solidaritate cu protestele cadrelor didactice VIDEO

Studenţii intră în grevă japoneză, în semn de solidaritate cu protestele cadrelor didactice VIDEO
Azi au protestat paşnic, dar săptămâna viitoare vor ieşi în stradă. Studenţii clujeni au intrat astăzi la cursuri cu banderole albe legate pe braţ. S-au solidarizat astfel cu mitingul cadrelor didactice, care au ieşit în stradă, la Bucureşti să ceară o ma bună finanţare pentru educaţie. Acelaşi lucru îl cer şi studenţii: 6% din PIB pentru educaţie în 2014.

Mii de studenţi din întreaga ţară urmau să intre de astăzi în grevă japoneză, în semn de solidaritate cu protestele cadrelor didactice, anunţă ANOSR. Studenţii vor intra la cursuri cu banderole albe la mână, iar dacă demersurile lor rămân fără rezultat, aceştia iau în calcul şi greva generală pe termen nelimitat.

"Revoltaţi de finanţarea slabă constantă a educaţiei, de consecinţele dezastruoase care au adus sistemul de educatie în prag de colaps şi de faptul ca decidenţii continuă să refuze să îşi asume responsabilitatea faţa de viitorul României şi să trateze educaţia ca o prioritate naţională aşa cum este definită, studentii vor trage astfel un prim semnal de avertisment declanşând la nivel naţional grevă japoneză", se arată într-un comunicat de presă remis de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenteşti din România (ANOSR).

Universităţile clujene care se implică în greva japoneză sunt: Universitatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu", Universitatea de Artă şi Design, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicina Veterinară, Universitatea Babes-Bolyai şi Universitatea Tehnică. 

Protestele dascălilor au debutat la sfârşitul lunii octombrie. Dascălii cer alocarea a 6% din PIB pentru educaţie (Manifestaţia are sloganul "Alocaţi 6% din PIB pentru educaţie! Dacă nu acum, atunci când?"), dar şi decontarea cheltuielilor cu naveta, posibilitatea pensionării anticipate, acordarea gradaţiei de merit şi adoptarea unei legi de salarizare prin care salariile profesorilor debutanţi să crească cu 50%. Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a anunţat că peste 10.000 de dascăli vor ieşi în stradă, mâine, pentru un miting în Piaţa Victoriei, urmat de un marş până în Piaţa Constituţiei. Dacă cererile profesorilor nu vor fi rezolvate, aceştia ameninţă cu blocarea anului şcolar.

 

Comenteaza