Se pregătește o schimbare MAJORĂ la admiterea la liceu. Care ar putea fi primul criteriu de departajare

Se pregătește o schimbare MAJORĂ la admiterea la liceu. Care ar putea fi primul criteriu de departajare

Ministerul Educației intenționează să introducă un alt criteriu de departajare la admiterea la liceu pentru elevii cu medii egale, începând de anul viitor.

Media gimnazială ar urma să fie primul criteriu de departajare pentru elevii cu medii egale de admitere la liceu 2024, potrivit unui document consultat de Edupedu.ro.

Este vorba despre ordinul privind organizarea şi desfăşurarea admiterii în învăţământul liceal pentru anul şcolar 2024 – 2025. De menționat că, până acum, niciun oficial din Ministerul Educației nu a făcut vreun anunț referitor la această schimbare.

Documentul obținut de Edupedu.ro este un draft care poate suferi modificări până publicarea în Monitorul Oficial.
În prezent, media claselor V-VIII este ultimul criteriu de departajare pentru candidații cu medii egale.

”(...) pentru repartizarea computerizată, în cazul în care doi candidaţi au medii de admitere egale, aceştia vor fi departajaţi folosind, în ordine,  următoarele criterii:

a) media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a;

b) nota obţinută la proba de limba şi literatura română din cadrul evaluării naţionale;

c) nota obţinută la proba de matematică din cadrul evaluării naţionale;

d) nota obţinută la proba de limbă maternă din cadrul evaluării naţionale, respectiv nota de la proba de verificare a cunoştinţelor de limbă maternă, susţinută conform prevederilor art. 10 din Metodologia de organizare şi desfăşurare a admiterii în învăţământul liceal de stat pentru anul şcolar 2011 – 2012, aprobată prin Ordinul ministrului educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului nr. 4.802/2010 privind organizarea şi desfăşurarea admiterii în învăţământul liceal de stat pentru anul şcolar 2011 – 2012, în cazul candidaţilor care solicită înscrierea la unităţi de învăţământ cu predare în limba minorităţilor naţionale;

(9) În cazul în care la o unitate de învăţământ, pe ultimul loc, există candidaţi cu opţiunea exprimată pentru acea unitate şcolară şi care au mediile de admitere, precum şi toate mediile menţionate la alin. (8) lit. a) – d) egale, atunci toţi aceşti candidaţi sunt declaraţi admişi la opţiunea solicitată”, se arată la articolul 2, în documentul consultat.

Amintim că media generală din gimnaziu a fost eliminată din formula de calcul a mediei de admitere la liceu din acest an, iar primul criteriu de departajare în cazul candidaților cu medii egale a fost nota obținută la proba de Limba și literatura Română de la Evaluarea Națională.

Comenteaza