Politehnica din Cluj, masterate în parteneriat cu mari companii

Politehnica din Cluj, masterate în parteneriat cu mari companii

Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN) pune la dispoziția studenților interesați de tehnici avansate în ingineria autovehiculelor, masterate derulate în parteneriat cu mari companii din domeniul auto.

Tinerii care au terminat o facultate caută masterate care să le crească şansele de angajare, iar Universitatea Tehnică Cluj-Napoca (UTCN) a început să deruleze mai multe astfel de programe de cercetare, unele noi, în parteneriat cu mari companii din domeniul auto.

Reprezentanţii UTCN au declarat, marţi, pentru Mediafax, că unul dintre aceste masterate îi învaţă pe studenţi despre conceperea sistemelor şi echipamentelor avansate pentru automobile.

„Anul acesta avem un masterat nou, de cercetare, care va intra cu admiterea 2019, în colaborare cu firma Robert Bosch România – Sisteme de Management şi Control ale Autovehiculelor (Management and Control in Automotive Engineering), în cadrul Facultăţii de Autovehicule Rutiere, Mecatronică şi Mecanică. Programul de masterat va pregăti specialişti în domeniul ingineriei auto (...). Competenţele profesionale pe care acest masterat le oferă studenţilor vizează conceperea unor soluţii constructive care pot asigura valori ale emisiilor poluante mai mici decât pragul de reglementare, conceperea sistemelor şi echipamentelor avansate pentru automobile, precum şi managementul sistemelor şi subsistemelor economice care au ca principal punct de interes cercetarea, proiectarea şi fabricarea automobilelor”, au spus sursele citate.

De asemenea, în cadrul UTCN se derulează şi alte masterate dezvoltate în parteneriat cu companii din domeniul auto, deja funcţionale din anii trecuţi, şi care sunt foarte căutate de studenţi.

Unul dintre programe este „Ingineria şi managementul calităţii” - masterat profesional, în cadrul Facultăţii de Construcţii de Maşini, Departamentul Ingineria Proiectării şi Robotică, cursurile fiind susţinute de experţi recunoscuţi în domeniu din Germania, Austria şi România.

Un alt masterat este „Sudarea şi asigurarea calităţii materialelor”, de asemenea masterat profesional, în cadrul Facultăţii de Ingineria Materialelor şi a Mediului, Departamentul Ştiinţa şi Ingineria Materialelor, în colaborare cu Facultatea de Construcţii de Maşini şi Asociaţia de Sudură din România.

În cadrul Facultăţii de Autovehicule Rutiere, Mecatronică şi Mecanică există masteratul de cercetare „Tehnici Avansate în Ingineria Autovehiculelor”, cu predare în limba engleză, iar în cadrul Facultăţii de Inginerie Electrică, Departamentul de Maşini şi Acţionări Electrice există programul de masterat de cercetare „Sisteme şi structuri electrice avansate”. Reprezentanţii Universităţii spun că noile specializări duc la creşterea şanselor de angajare pentru absolvenţi, datorită faptului că se desfăşoară în parteneriat cu companii din ţară şi străinătate .

Toate aceste programe de masterat funcţionează în baza unei curricule adaptată la cerinţele actuale ale pieţei, determinând, astfel, dezvoltarea competenţelor specifice în inginerie. În cadrul lor, experţii din cadrul companiilor partenere se implică în derularea activităţilor didactice şi de cercetare, iar companiile oferă burse de excelenţă pentru studenţi, precum şi stagii de internship.

În total, UTCN oferă peste 2.750 de locuri pentru anul universitar 2019/2020 distribuite spre masterate de cercetare, profesionale sau didactice complexe şi care vizează competenţe bine definite în aceste domenii de înaltă tehnologie.

În acest an, UTCN a fost reevaluată de către Agenţia Română de Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) şi a primit din nou calificativul „grad de încredere ridicat” calificativ acordat pentru perioada 2018-2023, cu atributul de „universitate de cercetare avansată şi educaţie”.

În clasificarea QS World University Ranking 2019, UTCN este poziţionată printre primele 500 de universităţi din lume în următoarele 3 domenii: Inginerie Mecanică, Inginerie Electrică şi Electronică, respectiv Calculatoare şi Tehnologia Informaţiei.

Comenteaza