Peste 26.000 de locuri scoase la concurs de UBB

Peste 26.000 de locuri scoase la concurs de UBB
Luni încep înscrierile la Universitatea Babeş-Bolyai, una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ superior de stat din ţară. În acest an, UBB scoate la concurs peste 16.000 de locuri la nivel licenţă şi peste 10.000 de locuri la master.

Universitatea Babeş-Bolyai va scoate la concurs pentru anul universitar 2014-2015 un număr de 4.840 locuri bugetate, peste 9.000 de locuri în regim cu taxă şi 2.500 de locuri pentru învăţământ la distanţă pentru studii universitare de nivel licenţă. La nivel masterat vor fi scoase 3.500 de locuri bugetate, peste 6.000 de locuri la taxă şi 1.000 de locuri pentru învăţământul cu frecvenţă redusă.

„Pentru Universitatea Babeş-Bolyai urmează două săptămâni foarte importante, pentru că se desfăşoară concursul de admitere. Având în vedere importanţa, am pregătit cu atenţie totul de dinainte. Am observat că am păstrat în viziunea Ministerului calitatea şi aprecierea din anii precedenţi. Acest lucru se dovedeşte prin numărul de locuri bugetate primite. Astfel, avem 4.840 de locuri la buget la licenţă şi 3.500  la master. A crescut numărul de locuri de master şi numărul de locuri bugetate de la licenţă a rămas identic cu cel de anul trecut. Am păstrat specializările de la licenţă şi de la msterat din anii precedenţi şi am adăugat noi specializări. Astfel, având în vedere caracterul Universităţii oferim programe în română, maghiară, germană, engleză şi franceză", a declarat Ana Soos, prorector responsabil de linia maghiară şi de curriculum.

Admiterea la UBB se va face în acest an în funcţie de metodologia fiecărei facultăţi. În funcţie de modalitatea de admitere la cele 21 de facultăţi din cadrul Universităţii, viitorii studenţi vor fi nevoiţi să dea probe efective de concurs, probe scrise sau orale pentru testarea cunoştinţelor, iar media de bacalaureat va avea o pondere diferită.

Perioada de admitere la UBB este între 14-21 iulie. Calendarul de admitere cuprinde perioada de înscrieri, probele de concurs, afişarea rezultatelor, contestaţii şi redistribuiri. UBB va avea începând de anul viitor universitar cinci specializări noi la nivel licență.

Conducerea Universităţii aşteaptă un număr de înscrieri similar cu cel de anul trecut. În anul 2013, peste 11.300 de absolvenţi de liceu au candidat pentru locurile oferite la nivel licenţă de UBB Cluj, iar peste 8.500 şi-au confirmat locul, în timp ce pentru master s-au înscris iniţial 6.000 de candidaţi, dintre care 4.400 au confirmat. În total, în momentul de faţă, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca numără nu mai puţin de 40.000 de studenţi.

În anul 2013 tinerii s-au îndreptat către kinetoterapie, psihologie şi informatică, acestea fiind cele mai căutate specializări. Anul trecut pentru locurile bugetate de la secţia de kinetoterapie concurenţa a fost de 150 de candidaţi pentru 20 de locuri bugetate, la psihologie 424 de candidaţi pentru 63 de locuri bugetate şi la informatică economică de 282 de candidaţi pe 39 de locuri bugetate. Reprezentaţii UBB spun însă că preferinţele tinerilor se schimbă de la an la an şi nu pot preconiza care sunt specializările care vor fi în top anul acesta.

 

Comenteaza