Ministerul Educației are datele: Aproape 460.000 de elevi iau bursă de merit/ Ciolacu: Cât mai repede să avem o soluţie prin care bursa de merit să reflecte performanţa şcolară

Ministerul Educației are datele: Aproape 460.000 de elevi iau bursă de merit/ Ciolacu: Cât mai repede să avem o soluţie prin care bursa de merit să reflecte performanţa şcolară

Inspectoratele școlare au transmis Ministerului Educației numărul de beneficiari pe fiecare dintre categoriile de burse, respectiv excelență olimpică I, excelență olimpică II, merit, socială, tehnologică și pentru mame minore.

Iată numărul de burse, pe categorii, pe luna octombrie a acestui an școlar, așa cum a rezultat din datele transmise de inspectoratele școlare Ministerului Educației:

  • Bursa de excelență olimpică I: 170 de beneficiari
  • Bursa de excelență olimpică II: 2.750 de beneficiari
  • Bursa de merit: 459.883 de beneficiari
  • Bursa socială: 736.635 de beneficiari
  • Bursa tehnologică: 82.512 beneficiari
  • Bursa pentru încurajarea participării la educație și prevenirea abandonului școlar pentru mamele minore: 731 de beneficiare.

Ministerul Educației mai precizează că performanța școlară este recompensată prin acordarea burselor de excelență olimpică I și II și că bursa de merit înlocuiește bursele de merit și de studiu, "așa cum erau prevăzute înainte de intrarea în vigoare la Legii nr. 198/2023 și se acordă mai multor categorii de beneficiari, așa cum sunt prevăzuți în cuprinsul art. 7, alin. (1) din Metodologia de acordare a burselor școlare".

"Scopul burselor de merit care se acordă primilor 30% dintre elevii fiecărei clase, în ordinea descrescătoare a mediilor anuale, este de a stimula progresul școlar individual, prin raportare la colectivul de elevi din care benecifiarii fac parte, precum și îmbunătățirea mediei naționale a rezultatelor obținute de elevi, în medii de învățare diferite", detaliază Ministerul Educației.

Burse de merit pentru medii sub 5?

Centralizarea burselor a fost cerută de ministerul Educației după ce presa a sesizat că sunt elevi cu medii sub 5 și chiar sub 2 care primesc burse de merit.

Acest fapt este posibil deoarece noua lege a Educației prevede ca primii 30% dintre elevi, din punct de vedere al mediei, primesc bursă de merit, iar în cazul celor de clasa a IX-a, media poate scădea sub 5 pentru că se ia în calcul media de la Evaluarea Națională.

Premierul Marcel Ciolacu a reacționat în acest caz și a declarat, vineri, că acordarea burselor de merit pentru elevi care au media 2 reprezintă "o situaţie total anormală".

El a menţionat că a discutat cu ministrul Educaţiei, Ligia Deca, şi cu sindicatele de învăţământ pentru identificarea unei soluţii, astfel încât bursa de merit să reflecte performanţa şcolară.

"Am văzut situaţia total anormală, prin care s-a ajuns ca elevii de nota 2 să primească burse de merit. Acest lucru nu poate fi acceptat în continuare. Am avut o discuţie cu doamna ministru Deca şi cu sindicatele din învăţământ şi sperăm, cât mai repede, să avem o soluţie prin care bursa de merit să reflecte performanţa şcolară. Să fie o distincţie foarte clară între bursa de merit şi bursele sociale, care au destinaţie în primul şi în primul rând pentru a reduce abandonul şcolar", a spus premierul, în debutul şedinţei de Guvern.

Comenteaza