Ghibu versus Inspectoratul Şcolar: simpla modificare "din pix" a planului de învăţământ constituie un abuz

Ghibu versus Inspectoratul Şcolar: simpla modificare
Nemulţumiţi că, din toamnă, Liceul Onisifor Ghibu va avea un număr mai mic de clase, părinţii au declarat “război” Inspectoratului Şcolar. În numai câteva zile au strâns sute de semnături şi cer să fie anulată hotărârea ISJ de a desfiinţa o clasă.

Pe motiv că numărul de absolvenţi ai claselor a VIII-a a scăzut faţă de anul trecut, ISJ a anunţat că şi numărul claselor de liceu înfiinţate în toamnă va fi mai mic. Printre unităţile care vor fi afectate de această modificare se regăseşte şi Liceul Teoretic Onisifor Ghibu din Cluj-Napoca, unde decizia a stârnit o adevărată revoltă. În anul şcolar 2016-2017, unitatea din cartierul Grigorescu ar urma să aibă trei clase de liceu (dintre care una în maghiară), faţă de patru în acest moment.

Pentru a trage un semnal de alarmă, părinţii au decis să iniţieze o petiţie, pe care au depus-o în cursul zilei de luni la ISJşi la Prefectură, trimiţând copii ale acesteia şi la Ministerul Educaţiei şi la Preşedinţie. În numai câteva zile au fost strânse sute de semnături de la părinţi sau foşti elevi: mai exact aceştia au strâns 683 de semnături pe liste.

În plus, a fost creată o petiţie online care a adunat, la rândul ei, aproximativ 440 de semnături. "Ne opunem cu tărie implementării acestei decizii care ne afectează în mod direct copiii nevoiţi să se îndrepte spre alte licee, în ciuda dorinţei lor de a rămâne la şcoala pe care au urmat-o din clasa I-a", explică părinţii în documentul trimis.

Liceul Onisifor Ghibu are rezultate bune la examene, motiv pentru care atât elevii şi părinţii, cât şi dascălii consideră că este necesară înfiinţare a patru clase de liceu, la fel ca în prezent. Anul trecut, mediile de admitere în clasa a IX-a au fost în top la nivelul municipiului: la clasa de matematică-informatică ultima medie a fost de 9,44, la ştiinţe ale naturii 9,35, în timp ce la secţia de ştiinţe sociale s-a intrat cu 9,02. Singura clasă cu probleme a fost cea de limba maghiară, unde ultima medie de admitere a fost 4,90.

La iniţiativa unei foste eleve a şcolii, acum avocat, liceul este acum reprezentat de o societate de avocatură, care a trimis şi o notificare către ISJ, prin care solicită hotărârea privind reducerea numărului de clase, precum şi criteriile de selecţie după care s-a modificat planul de şcolarizare pentru anul şcolar 2016-2017. 

"Apreciem că simpla modificare <<din pix>> a planului de învăţământ, fără a se aduce la cunoştinţa noastră hotărârea şi criteriile de selecţie prin care s-a decis aceasta, contravine normelor legale şi constituie un abuz instituţional", se arată în notificarea transmisă inspectoratului.

În plus, aceştia specifică în document faptul că nu se justifică desfiinţarea unei clase, ci dimpotrivă, datorită numărului mare de elevi care optează pentru Liceul Ghibu se pretează chiar înfiinţarea a încă unei clase.

"Considerăm că hotărârea de desfiinţare contravine normelor legale în vigoare, fiind abuzivă şi nelegală, sens în care vă solicităm să sistaţi orice demers care ar putea leza interesele unităţii noastre, precum şi a elevilor noştri, până la lămurirea aspectelor de ordin juridic, precum şi comunicarea actelor solicitate, în cel mai scurt timp. În caz contrar vom fi nevoiţi să ne adresăm instanţelor competente pentru soluţionarea acestui diferend", precizează aceştia.

CITEŞTE ŞI: REVOLTĂ la o școală din Cluj: elevi și părinți indignați, dascăli nemulțumiți

CITEŞTE ŞI: Mai puține clase de liceu în Cluj-Napoca, din toamnă. Vezi care sunt școlile afectate

Comenteaza