Mai puține clase de liceu în Cluj-Napoca, din toamnă. Vezi care sunt școlile afectate

Mai puține clase de liceu în Cluj-Napoca, din toamnă. Vezi care sunt școlile afectate
Din cauza numărului mai mic de elevi care urmează să se înscrie la liceu în anul școlar 2016-2017, Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Cluj este nevoit să reducă din numărul de clase.

În acest an, la nivelul județului Cluj, numărul de absolvenți ai claselor a opta este de 4954, mai mic comparativ cu cel de anul trecut când au fost 5168. "La nivel de județ avem o scădere de 200 și un pic de elevi, mai mare pe municipiul Cluj-Napoca unde sunt cu 250 de copii mai puțini", a explicat Valentin Cuibus, șeful ISJ Cluj. Din cauză că numărul copiilor scade, numărul claselor va fi redus. Mai exact, se vor înființa un număr de 187 de clase, cu 9 mai puține față de anul școlar în curs.

Iată care sunt unitățile școlare din Cluj, care vor avea un număr mai mic de clase:

- Liceul Teoretic "Onisifor Ghibu"
- Liceul Pedagogic "Gheorghe Lazăr"
- Liceul "Victor Babeș"
- Colegiul Tehnic de Comunicații "Augustin Maior"
- Colegiul Tehnic "Edmond Nicolau"
- Liceul Tehnologic "Alexandru Borza"
- Liceul Tehnologic "Aurel Vlaicu"
- Liceul Tehnologic nr. 1

În cazul specializărilor la care care vor renunța liceele, acestea vor putea fi stabilite de către Consiliul de Administrație. Cei mai nemulțumiți de reducerea numărului de clase s-au arătat a fi elevii, părinții și profesorii de la Liceul Onisifor Ghibu, care sunt hotărâți să nu abandoneze lupta și să depună la ISJ și la Prefectură petiții care să susțină înființarea a patru clase de liceu, și nu trei cum le cere noua prevedere.

Anul viitor se vor desființa încă 8 clase. În anul școlar 2017-2018, numărul elevilor va scădea cu alți 200 de copii - asta însemnând desființarea altor opt clase, urmând ca în 2018-2019 să se înregistreze o creștere a numărului de elevi. O scădere drastică se va simți și în cazul generației care este acum în clasa a III-a, numărul micuților fiind cu peste 1.000 mai mic decât generațiile anterioare, iar în anul următor urmând să înregistreze o creștere de 1.200. "Problemele vor apărea în cazul celor care peste cinci ani vor ajunge în clasa a VIII-a. Lucrurile nu sunt atât de simple cum par la prima vedere pentru că a fost chestiunea cu clasa pegătitoare, în care unii nu și-au înscris copiii, și atunci apare o diferență de generații foarte mare, între cei doi ani. Deci acolo va fi o chestiune foarte complicată, având în vedere că vorbim de minus 40, 50 de clase într-un an, urmată de 50 și ceva de clase în plus în anul următor", a precizat Cuibus.

Reducerea numărului de clase duce automat la ore mai puține alocate fiecărui profesor în parte. Un profesor titular care nu mai are suficiente ore într-o anumită unitate de învățământ va primi ore în completare în altă parte, tot la nivelul municipiului Cluj-Napoca, explixă șeful ISJ Cluj; "Nu se pune problema să dai un titular afară".

CITEȘTE ȘI: REVOLTĂ la o școală din Cluj: elevi și părinți indignați, dascăli nemulțumiți

Comenteaza