REVOLTĂ la o școală din Cluj: elevi și părinți indignați, dascăli nemulțumiți

REVOLTĂ la o școală din Cluj: elevi și părinți indignați, dascăli nemulțumiți
Părinții, elevii și chiar direcțiunea unei școli din Cluj-Napoca se arată complet nemulțumiți de o decizie a Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Cluj.

În mod normal, la Liceul Onisifor Ghibu din cartierul clujean Grigorescu, în toamna anului 2016 ar fi trebuit să înceapă școala patru clase de a IX-a ( (o clasă de matematică-informatică, una de științe ale naturii, una de științe sociale, precum și o clasă în limba maghiară - specializarea științe ale naturii). Supriza neplăcută a venit în momentul în care Inspectoratul Școlar Județean le-a transmis că numărul acestora va fi redus, astfel că vor fi înființate numai două clase de limba română și una de maghiară. "Problema pleacă de la faptul că nu ni s-au aprobat trei clase de a IX-a românești și una maghiară. Ni s-a spus, așa, pe nepusă masă: <<la ce renunțați?>>. Noi nu am vrut să renunțăm la nicio clasă", a precizat, pentru ZIUA de CLUJ, Monica Bereș, directorul instituției de învățământ.

CITEȘTE ȘI: Mai puține clase de liceu în Cluj-Napoca, din toamnă. Vezi care sunt școlile afectate

Chiar dacă numărul claselor este impus, specializările pentru care vor putea opta copiii rămân la latitudinea fiecărei instituții de învățământ. Cel mai probabil, în cazul de față, școala va renunța la profilul de mate-info. "Dacă nu reușim nicicum, probabil că nu vom mai avea specializarea de matematică informatică... Era normal să ne gândim în situația asta ca din două rele să alegem ce e mai puțin rău", motivează Bereș. Asta spre nemulțumirea copiilor și părinților care ar fi dorit să opteze pentru această specializare, dată fiind amploarea fenomenului IT în Cluj. De fapt, părinții ar dori să fie păstrată aceeași structură școlară ca în anul 2015-2016.

Decizia desființării unei clase a căzut "ca trăznetul" peste copii, părinți și dascăli, după cum mărturisesc chiar ei. "Dorința noastră cea mai mare este să nu se desființeze nicio clasă. Poate că sunt unii părinți, dar poate prea puțini, care pun accentul pe doar profilul clasei care să se desființeze. Liceul este unul bun, cererea este mare. Ne gândim și la faptul că în acest moment sunt opt clase de pregătitoare... ori, ca să asiguri continuitate, să treci de la acest număr la numai trei clase de liceu este o tăiere prea mare. Racoviță, de exemplu, are numai două clase de pregătitoare. Multe din școlile din Cluj au trei sau patru clase de liceu (Șincai, Bălcescu, Eminescu, Coșbuc - toate au câte patru clase). Nu știu de ce se urmărește tăierea clasei de la Ghibu și nu înțelegem de ce nu se merge pe tăierea prin rotație a claselor... Sau să vină cu argumente solide, nu ca cele invocate acum de ISJ", mărturisește unul din părinți.

Pentru a trage un semnal de alarmă, părinții au decis să inițieze o petiție semnată de părinți și foști elevi, pe care să o depună mai apoi atât la Inspectoratul Școlar, cât și la Prefectură. În plus, elevii pregătesc, la rândul lor, o altă petiție.

Nu este pentru prima dată când liceul din Grigorescu se confruntă cu această problemă. Au avut parte de același scenariu și acum trei, respectiv acum doi ani, când au fost nevoiți să renunțe la clasa de socio-umane. "Ni s-a spus că sunt mai puțini copii și că trebuie reduse clase. Acuma, sigur că da, e o explicație. Dar problema este... de ce tot noi? Acum doi ani ni s-a tăiat o clasă, iar anul trecut am primit-o înapoi. Ce învățământ de calitate este dacă mergem pe sitemul <<poftim clasa, îți iau clasa>>? Noi ne-am făcut un plan pe termen mediu și lung și ei ne-au pus acum în fața faptului împlinit. Părinții mi-au spus că ei continuă lupta și trimit petiții pe unde se poate. Sunt dezamăgită de ce se întâmplă", explică directoarea.

Liceul Onisifor Ghibu are rezultate bune la examene, iar mediile de admitere din 2015 au fost în top la nivelul municipiului: la clasa de mate-info ultima medie a fost de 9,44, la științe ale naturii 9,35, în timp ce la secția de științe sociale s-a intrat cu 9,02. Singura clasă cu probleme a fost cea de limba maghiară, unde ultima medie de admitere a fost 4,90.

În aceeași situație vor fi și alte școli din oraș. Mai exact, zece clase vor fi desființate în anul școlar 2016-2017. "Trebuie să dai clasele în funcție de câți absolvenți ai. De exemplu, ai atâția absolvenți de clasa a 8-a și dai câte clase ți se permit, raportat la acel număr. Pentru că dacă ai cu aproximativ 250 de copii mai puțin, ai cu 10 clase în minus. Fiecare vrea să fie luat de la altul, nu de la el", a precizat Valentin Cuibus, șeful ISJ Cluj.

Comenteaza