Diplomele de absolvire, certificatele profesionale sau de atestare a competențelor vor conține un cod QR

Diplomele de absolvire, certificatele profesionale sau de atestare a competențelor vor conține un cod QR

Începând din 2024, diploma de absolvire a liceului și certificatul de acordare a definitivării în învățământ ar urma să conțină ca element distinctiv un cod QR, urmând ca această măsură să fie extinsă începând cu anul școlar 2024-2025 pentru toate formularele actelor de studii.

Prin implementarea codului QR pe documentele de recunoaștere emise de CNRED se va putea accesa modulul „Verificare stadiu dosar” de pe site-ul CNRED, care are acum o nouă interfață: cnred.edu.ro - transmite Ministerul Educației.

Actul normativ este în consultare publică până pe 4 decembrie inclusiv, iar propunerile și sugestiile cu privire la proiect pot fi trimise pe adresa de e-mail acte.studii@edu.gov.ro. 

"Prin prezentul proiect de act normativ se menține formatul actelor de studii care au fost eliberate absolvenților din sistemul românesc de învățământ agreate pe piața muncii din țările Uniunii Europene.

Raportat la prevederile Legii nr. 198/2023, absolvenților învățământului preuniversitar li se va elibera diploma de merit de către unitatea de învățământ. Totodată, personalului didactic din sistemul național de învățământ preuniversitar i va elibera un certificat de formare continuă a personalului didactic.

Organizarea de către unitățile de învățământ a cursului pregătitor pentru învățarea limbii române presupune elaborarea unui nou act de studii „Certificat de competență lingvistică”.

De asemenea, începând cu anul 2024, diploma de absolvire a liceului precum și certificatul de acordare a definitivării în învățământ urmează să conțină ca element distinctiv un cod QR, urmând ca această măsură să fie extinsă începând cu anul școlar 2024-2025 pentru toate formularele actelor de studii.

Intrarea în vigoare a prezentul act normativ implică abrogarea Hotărârii Guvernului nr. 461/2017 privind aprobarea conținutului şi formatului actelor de studii care vor fi eliberate absolvenților şi personalului didactic din sistemul național de învățământ preuniversitar", scrie în Nota de Fundamentare a proiectului.

Comenteaza