Din ce an va fi aplicat noul tip de Bacalaureat

Din ce an va fi aplicat noul tip de Bacalaureat

Examenul de Bacalaureat va avea o nouă structură, potrivit noilor proiecte de legi ale Educației.

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat marţi că examenul de Bacalaureat în formula nouă prevăzută de Legea învăţământului preuniversitar va fi aplicat începând cu anul 2029.

"Dacă vorbim despre examenul de Bacalaureat, el se va aplica începând cu elevii înscrişi în clasa a IX-a în anul şcolar 2025-2026. Bacalaureatul în formula nouă prevăzută de lege va fi aplicat în anul 2029", a spus Deca. 

Astfel, susţine ministrul, elevii care vor începe clasa a IX-a în anul şcolar 2025 - 2026 vor avea şi programe şi planuri cadru noi la liceu şi "tot ceea ce este nevoie" pentru procesul educaţional, inclusiv manuale.

Bacalaureatul va avea o nouă structură, potrivit noilor proiecte de legi ale Educației. Unele probe vor putea fi susținute încă din clasa a XI-a sau în ultimul an de liceu. Este vorba despre proba orală la competențe digitale și câte o probă scrisă la două limbi străine, în loc de o probă orală la o singură limbă străină cum este în prezent. Elevii care la aceste discipline dețin certificate recunoscute de Ministerul Educației vor beneficia de o echivalare.

O altă modificare este că absolvenții de profil uman vor avea o probă de competențe de bază la matematică, iar cei de la profilul real vor da o probă de competențe din zona socio-umană.

Indiferent de profil, la examenul de Bacalaureat, toți candidații vor da un examen scris și unul oral la limba și literatura română. Se mențin proba obligatorie a profilului și proba la alegere a profilului.

Comenteaza