Cîmpeanu: Nu trebuie să se facă exces de zel cu adeverinţe medicale, nu trimiteţi copiii la analize

Cîmpeanu: Nu trebuie să se facă exces de zel cu adeverinţe medicale, nu trimiteţi copiii la analize
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, le-a spus inspectorilor şcolari că în examinarea stării de sănătate a elevilor la începutul anului şcolar nu trebuie să se facă exces de zel, fiind suficiente adeverinţă medicală şi certificat epidemiologic, atenţionând să nu fie trimişi copiii la analize inutil.

Atenţionarea a fost făcută de ministrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Sorin Cîmpeanu, duminică, în videoconferinţa cu inspectorii şcolari, în care s-a discutat despre pregătirile pentru începutul de an şcolar.

În legătură cu adeverinţele medicale şi certificatele epidemiologice cerute elevilor, ministrul Sorin Cîmpeanu le-a solicitat şefilor de inspectorate şcolare să urmărească aplicarea "cu discernământ" a metodologiei privind examinarea stării de sănătate a preşcolarilor şi elevilor, respectiv acordarea asistenţei medicale gratuite.

"Nu facem exces de zel. Cunoaşteţi ordinul de ministru: adeverinţă medicală şi certificat epidemiologic. Nu trimiteţi copiii la analize inutil. Precizările şi formatul acestor două documente sunt foarte clare", a subliniat ministrul Educaţiei.

Referitor la distribuirea manualelor în şcoli şi la starea unităţilor de învăţământ, Sorin Cîmpeanu a transmis conducerilor inspectoratelor şcolare să se implice în rezolvarea fiecărei probleme în parte, astfel încât elevii şi profesorii să-şi poată desfăşura activitatea în condiţii normale. Ministrul le-a recomandat inspectorilor generali să colaboreze cu autorităţile locale ori de câte ori situaţia o impune.

Ministrul Sorin Cîmpeanu a mai anunţat că aplicarea prevederilor ordinului privind introducerea noilor criterii de normare se va amâna până la 1 ianuarie 2016.

"Existenţa acestui ordin este o solicitare imperativă a Curţii de Conturi şi are la bază inclusiv dinamica populaţiei şcolare. Având în vedere faptul că, deşi a fost negociat o bună perioadă de timp cu sindicatele, fiind prezentat şi inspectoratelor şcolare, există încă o serie de aspecte incorect percepute la nivelul tuturor judeţelor, aplicarea acestui ordin se va amâna pentru data de 1 ianuarie 2016, tocmai pentru a nu afecta activitatea grădiniţelor, învăţământului special sau al învăţământului profesional", a mai spus ministrul Educaţiei.

În privinţa structurii anului şcolar 2015-2016, ministrul Educaţiei a precizat că modificările au fost discutate cu sindicatele din învăţământul preuniversitar, fiind agreate şi susţinute şi de Consiliul Naţional al Elevilor, organizaţie ce reprezintă principalii beneficiari ai sistemului de educaţie.

Cîmpeanu a precizat că stabilirea zilei de 11 ianuarie 2016 ca dată de reluare a cursurilor primului semestru, după încheierea vacanţei de iarnă, vizează exclusiv interesul direct al tuturor actorilor din sistem, respectiv elevi, profesori şi părinţi.

Inspectorii şcolari generali au dat asigurări că nu există probleme deosebite care să afecteze începerea în condiţii bune a noului an şcolar şi că deficienţele existente sau cele care pot apărea pe parcurs vor fi tratate cu maxim de operativitate, potrivit Ministerului Educaţiei.

O adeverinţă medicală cu date privind suferinţe patologice ale copilului şi un aviz epidemiologic prin care se atestă dacă acesta are semne de boală transmisibilă, eliberate de medicul de familie, sunt necesare pentru înscrierea în fiecare an şcolar, atât la şcoală, cât şi la grădiniţă. Aceste documente trebuie să fie depuse la unităţile de învăţământ până la data de 1 octombrie 2015.

Noul an şcolar începe luni 14 septembrie şi se va încheia în 24 iunie 2016. Prima vacanţă va fi în perioada 31 octombrie - 8 noiembrie, pentru elevii din clasele pregătitoare şi cei din clasele I-IV, dar şi pentru copiii de la grădiniţă.

Vacanţa de iarnă este programată de sâmbătă 19 decembrie 2015 până duminică 10 ianuarie 2016. Din 11 ianuarie până în 5 februarie 2016 continuă cursurile semestrului întâi, iar vacanţa intersemestrială va începe sâmbătă 6 februarie şi se va încheia duminică 14 februarie. Semestrul al doilea va începe în 15 februarie şi se încheie vineri 24 iunie, în perioada 23 aprilie - 3 mai 2016 fiind programată vacanţa de primăvară. Din 25 iunie până în 11 septembrie, elevii vor fi în vacanţa de vară, anul şcolar 2016-2017 urmând să înceapă din 12 septembrie.

Comenteaza