Cercetătorii clujeni: România este modernizată de tineri, dar lent

Cercetătorii clujeni: România este modernizată de tineri, dar lent

Indicele de Modernitate a României (IMR) a crescut cu 9 puncte în 25 de ani, ajungând la 48 pe o scală de 100 de puncte, arată un studiu realizat de cercetătorii Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca.

Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitaţi pagina principală ZIUA DE CLUJ

Între anii 1993 și 2018 se observă o creștere cu 9 puncte a IMR, de la 39 la 48, pe o scală de 100 puncte. Autorii studiului susțin că creșterea nivelului de modernitate se datorează „intrării în arenă a generațiilor mai tinere”. Pe vârstă/generații, IMR se prezintă astfel: 39 la românii născuți în 1960 (din Generația Baby Boomers), 44 la cei născuți în 1980 (trecerea de la Generația X la Y / Millennials) și 49 la cei născuți în 2000 (Generația Z).

Concluzia studiului este că România se modernizează, poate mai lent față de aspirații și așteptări, dar o face, iar în parte, creșterea nivelului de modernitate reprezintă o consecință și a intrării în arenă a generațiilor mai tinere”, arată UBB. „Aceste modificări pot provoca instituțiile sociale mai vechi, dar constituie oportunități pentru a integra mai bine noile instituții românești în spațiul geopolitic vestic al Uniunii Europene și NATO.

Dacă vrem să dezvoltăm IMR și legătura bidirecțională cu indicatorii Indexului de Dezvoltare Umană în forma unei țări moderne, atunci trebuie încurajate: (1) Educația (reducerea abandonului școlar și analfabetismului funcțional; promovarea în curriculum a valorilor emancipative: autonomie, încredere, indulgență); (2) Dezvoltarea socio-economică prin politici economice stimulative; (3) Apariția de noi joburi (cu prestigiu ocupațional crescut) prin politici economice și stimularea dezvoltărilor antreprenoriale în astfel de domenii; și (4) Urbanizarea. Monitorizarea anuală a IMR, ca evoluție naturală sau în relație cu propunerile de politici publice / intervenții țintite, este de dorit”, a declarat rectorul Daniel David.

IMR a angajat în acest raport are patru fațete: individualism (autonomie) / colectivism; încredere / neîncredere; indulgență / datorie și satisfacția față de propria viață. Indicele a fost analizat printr-o analiză dinamică și generațională a modernizării României.

Dinamica a luat în calcul perioade diferite, iar analiza generațională a luat direct în calcul anul nașterii, care permite și explorarea pe următoarele generații: tăcută (născuți înainte de 1946); Baby Boomer (născuți între 1946-1964); X (născuți între 1965-1980); Y/Millennials (născuți între 1981-1996); Generația Z (născuți începând cu 1997; având cel puțin 18 ani la data culegerii datelor), au mai arătat cercetărorii de la UBB.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza