Cele mai proaste licee ale Clujului VIDEO

Cele mai proaste licee ale Clujului VIDEO
Topul liceelor din Cluj, în funcţie de nota de admitere, este condus de Colegiul "Emil Racoviţă" şi de liceele "Nicolae Bălcescu" şi "Avram Iancu". La coada clasamentului găsim liceele Tehnofrig, "Alexandru Borza" şi "Aurel Vlaicu", unde notele de admitere sunt de-a dreptul ruşinoase.

Conducerile şcolilor susţin că mediile de admitere atât de mici se datorează şi faptului că părinţii îşi doresc ca odraslele lor să facă un liceu, şi nu o şcoală profesională. Este şi cazul liceului Tehnofrig, unde ultima medie de admitere în domeniul mecanică a fost 3,71.

"Marea majoritate a părinţilor doresc ca ai lor copii să termine o facultate", explică directorul liceului Tehnofrig, Grigore Chiurbe. "Numai că nu au informaţii că atunci când vor termina facultatea ce vor face copii absolvenţi de facultate, nu găsesc locuri de muncă. Dacă ar avea informaţia că la noi pregătim bucătari, în acelaşi timp elevul poate să obţină o diplomă de bac, dacă ar avea informaţia că toţi copii care doresc se pot angaja şi este o slujbă căutată în Cluj, în România şi în alte state".

Directorul de la Tehnofrig crede că un elev de la liceul său are mai multe şanse la angajare decât unul care a absolvit un liceu teoretic.

"Diferenţa dintre un copil al nostru cu pregătire medie şi un elev sârguincios care a ales să facă o facultate nepotrivită e că cel care a terminat la noi se poate angaja, îşi poate întemeia o familie şi din punctul meu de vedere e un om împlinit", spune Chiurbe.

Liceul Alexandru Borza se află pe locul doi în topul celor mai slabe licee din oraş. Ultima medie de intrare la secţia tehnician transporturi a fost 3, 90.

Conducerea liceului Borza nu a dorit să discute cu reporterii Realitatea TV.

"Aurel Vlaicu" este situat pe locul trei în topul liceelor codaşe, cu o medie de intrare în clasa a IX-a de 4,21. Conducerea liceului susţine că mediile mici de admitere au legătură cu dorinţa părinţilor ca cei mici lor să aibă o diplomă de bac.

"E o mentalitate a părinţilor, pentru că am început înscrierile la profesională şi am constat că părinţii doresc liceu, nu doresc ca copiii lor să urmeze şcoli profesionale deşi şcoala profesională are mai multe avantaje în sensul că îi pregăteşte pentru piaţa muncii şi le oferă o bursă profesională de 200 de lei lunar", spune directorul liceului "Aurel Vlaicu", Olimpia Mera.

Şcolile unde elevii intră cu medii mici au şi probleme la examenul de bacalaureat.

"este foarte greu ca de la 3 la mate să ajungi la 5-6 pentru că media generală e la Bac. Ar trebui admişi la liceu doar elevii care obţin la evaluarea naţională media 5", mai spune directorul liceului "Aurel Vlaicu".

Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj vrea ca la liceu să se intre cu mimim 5.

"Ăsta e nivelul de pregătire, din păcate, a unora dintre copii; pot să meargă la o şcoală profesională", spune inspectorul şcolar general Valentin Cuibus.

Testele naţionale, în urma cărora se va organiza admiterea la liceu, au loc între 25 şi 27 iunie.

Reporter: Cristina Pîrvu
Imagine: Rareş Râşnoveanu

 

Comenteaza