Care sunt condiţiile în care vei putea să îţi iei liber de la serviciu, dacă eşti părinte

Care sunt condiţiile în care vei putea să îţi iei liber de la serviciu, dacă eşti părinte

Părinţii îşi pot lua zile libere pentru a sta cu copilul dacă se inchide şcoala

Odată cu epidemia COVID-19 s-a adoptat o lege care are în vedere acordarea de zile libere părinţilor care au copii la şcoală şi grădiniţă. În ce condiţii se acordă aceste zile libere? Doar dacă sunt depistate cazuri de COVID-19 la şcoala la care copilul învaţă iar activitatea este oprită. Nu se aplică dacă totuşi cursurile sunt online.

Zilele libere se acordă obligatoriu de către angajator numai unuia dintre părinţi, în cazul familiilor care au copii mai mici de 12 ani sau copii cu dizabilităţi de până la 26 de ani, înscrişi într-o unitate de învăţământ sau într-o unitate de educaţie timpurie antepreşcolară.

Având în vedere că angajatorul are obligaţia să acorde zilele libere angajatului care solicită acest drept, un eventual refuz constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă. De asemenea, în ipoteza unui litigiu, angajatorul ar putea fi obligat la repararea prejudiciilor cauzate angajatului prin refuz.

Mihaela Tucaliuc, părinte: Patronul nu va dori să ne plătească. Am înţeles că se vor deconta nişte bănuţi însă ştim foarte bine că statul decontează târziu. ITM-ul, în majoritatea litigiilor care au existat între angajat şi angajatori, nu a luat decizii în favoarea angajatului. Este o lege probabil ceva mai potrivită pentru bugetari, însă pentru noi, cei din sistemul privat, nu ne protejează sub nicio formă. 

Andrei Talamba, avocat: Să fie angajat, să nu fie aflat în concediu de maternitate, să nu fie celălalt părinte aflat într-o formă sau alta de concediu plătit şi să fie întreprinsă toată procedura de formularistică. Aceste sume se suportă de la bugetul de stat, altfel e într-adevăr o cheltuială pentru angajator, nimeni nu poate contesta acest lucru, însă sumele achitate angajaţilor ca şi cum ar fi zile libere plătite urmează să fie recuperate de la bugetul de stat.

 

 

Comenteaza