„Babeşul” îşi schimbă faţa cu 7 milioane de euro
- Scris de Andra-Daria Szasz
- 26 Sep 2013, 23:04
- Educaţie
- Ascultă știrea

În plus, vor fi modernizate cinci terenuri de sport şi vor fi refăcute atât sistemele de iluminat, cât şi căile de acces, aleile şi rigolele. Activiştii de mediu susţin că utilitatea publică a parcului Iuliu Haţieganu ar putea fi compromisă, din moment ce se prevede o toaletare a arbuştilor, dar şi pavarea aleilor.
Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) a motivat că, în proiectul actual, cu finanţare europeană, sunt incluse modernizările care ţin de infrastructura de învăţământ, urmând ca "Aleea de sănătate" din parc să fie inclusă într-un proiect viitor. "În lumina experienţei Parcului Central, transformat irecognoscibil tot datorită unui influx de bani europeni, există (mai ales în rândul alergătorilor amatori din Cluj care preţuiesc Babeşul pentru că este singurul loc de antrenament unde se poate alerga pe pământ) îngrijorarea ca nici de această dată proiectul nu va fi supus dezbaterii publice, că factorii decizionali şi firma contractată nu va apela la adevăraţii specialişti, ci vor executa "în felul lor" lucrarea, eventual cum este mai profitabil, că se va recurge la defrişări masive - aşa-numite toaletări, că pista nu va corespunde standardelor, ci se va dovedi aberantă, suprafaţa ei, necorespunzătoare, dacă nu se consultă specialişti şi oameni de sport, şi, nu în ultimul rând, ca dintr-un parc sportiv de tradiţie universitară, Babeşul va fi transformat în loc de promenadă şi de agrement pentru clujeni. Babeşul sunt plămânii rămaşi ai unui Cluj intoxicat de noxe, care nu îşi poate permite să mai piardă nici un singur arbore", au atenţionat ecologiştii din Cluj.
Pe de altă parte, reprezentanţii UBB arată că nu e vorba de toaletări. Potrivit proiectului, se vor "extrage din pământ" 250 de arbori şi arbuşti şi vor fi plantaţi 70 de puieţi pe o suprafaţă de 1.600 mp. "Noi nu dorim în niciun fel să distrugem parcul, care e inclus în patrimoniul UNESCO. Va fi o lucrare de modernizare. Referitor la arbori şi arbuşti, am efectuat un studiu dendrologic în 2012. În parc sunt 1.634 de foioase, 424 de conifere şi 1.000 de arbuşti. În urma studiului s-a observat că 250 de arbuşti sunt uscaţi sau nu mai corespund", a arătat managerul de proiect al parcului, prorectorul Dan Lazăr.
"Există o temere că aleile vor fi pavate, iar alergătorii nu vor avea unde să fugă. Ideea e să se creeze o porţiune conexă aleii, de aproximativ 2 metri, din lemn tocat, pentru a putea fi utilizată de oamenii care vin în parcul Babeş ca să alerge", a spus Adrian Dohotaru, activit de mediu din Cluj. Reprezentanţii UBB au arătat că proiectul include modernizarea clădirilor, dar şi reabilitarea căilor de acces, aleilor şi rigolelor, prin remodelarea profilului şi refacerea structurii acestora pe o lungime de 4.800 ml, dotarea cu mobilier specific: bănci, mese şi echipamentde gimnastică pentru exterior. Porţiunea de alergat din lemn tocat ori reabilitarea locului de joacă din parc nu sunt incluse în proiect. "Proiectul include extinderea spaţiilor de învăţământ prin supraetajarea clădirii Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport. Vor fi create 13 săli noi de curs, cu o capacitate de 390 de locuri. Vor fi reabilitate cinci terenuri de sport: două de tennis, unul de baschet, altul de handbal şi unul de volei. Crearea pistei speciale din lemn tocat nu este inclusă în proiect şi nu avem fonduri pentru realizarea ei acum, în acest proiect", a punctat Lazăr.
11 firme şi-au depus dosarele pentru efectuarea lucrărilor de reabilitare din parc. "Au fost depuse 11 oferte. Există şi o firmă cu capital maghiar interesată de execuţia proiectului. Dacă licitaţiile vor merge bine, lucrările de modernizare ale parcului vor fi finalizate în noiembrie 2014. Parcul este modernizat conform planurilor iniţiale", a explicat directorul administrativ al UBB, Bujor Câmpeanu. Accesul în Parcul Haţieganu este liber pentru elevi, studenţi şi cadre didactice. Din acest an universitar, Senatul UBB a adoptat taxa de ecologizare. Accesul în parc pentru public costă 2 lei.