A fost actualizată LISTA alimentelor nerecomandate elevilor. Cafeaua și ceaiul instant, interzise în școli

A fost actualizată LISTA alimentelor nerecomandate elevilor. Cafeaua și ceaiul instant, interzise în școli

Ministerul Sănătății a actualizat lista alimentelor nerecomandate preșcolarilor și școlarilor.

Lista alimentelor nerecomandate preșcolarilor și școlarilor a fost actualizată. Aceasta a fost elaborată în 2008 și are ca obiective principale scăderea incidenței bolilor netransmisibile în care alimentația constituie un factor important, în în rândul copiilor și tinerilor.

Conform Ordinului emis de Ministerul Educației pe baza recomandărilor făcute de Ministerul Sănătății, în incinta unităţilor de învăţământ sunt interzise atât prepararea, cât și vânzarea/distribuirea oricăror alimente din cele descrise mai jos:

  • Alimente cu conţinut mare de zaharuri (peste 15 g zaharuri/100 g produs), excepție făcând fructele proaspete sau cele uscate/deshidratate neîndulcite şi legumele proaspete.
  • Alimente cu conţinut mare de grăsimi. Practic, sunt interzise alimentele care conțin peste 20 g grăsimi/100 g produs, din care, cumulativ: grăsimi saturate peste 5 g/100 g și acizi graşi trans peste 1 g/100 g.
  • Alimente cu conţinut mare de sare (peste 1,5 g sare/100 g produs sau pește 0,6 g sodiu/100 g produs).
  • Bǎuturi răcoritoare, energizante și băuturi pentru sportivi, băuturi calde de tip cafea/ceai instant.
  • Alimente cu conţinut ridicat de calorii (peste 300 kcal) pe unitatea de vânzare.
  • Alimente neambalate (cu excepția fructelor și legumelor proaspete) sau neetichetate.

În privința băuturilor, reprezentanții Ministerului Sănătății precizează că „în incinta școlilor se va vinde numai apă potabilă sau minerală îmbuteliată pentru a crea copiilor deprinderea de a o bea”.

Noile tabele cu necesarul estimativ zilnic al diferitelor grupe de alimente pentru alcătuirea dietei la copii şi adolescenți și listele cu echivalențe alimentare au fost înlocuit cu definirea porțiilor pe grupe alimentare și necesarul zilnic estimativ al numărului de porții pentru alcătuirea meniului la copii şi adolescenţi.

Ministerul încurajează consumul frecvent al unor alimente considerate sănătoase, conform unor tabele care clasifică produsele în trei categorii: „a se servi cel mai des”, „a se servi ocazional” și „nerecomandat a se servi”. Iată recomandările:

Fructe și legume

A se servi cel mai des: fructe și legume proaspete; fructe și legume congelate fără adaos de sare sau zahăr; sosuri de legume sau fructe fără adaos de sare sau zahăr; legume și fructe gătite; mâncare pentru copii din fructe sau legume la borcan fără adaos de sare și zahăr; legume conservate (conservă sau borcan) fără lichidul de conservare; sos de tomate sau bulion cu conținut redus de sodiu/sare.

A se servi ocazional: suc de fructe sau legume între 50% și 100%; fructe uscate sau deshidratate neîndulcite; fructele din compotul de fructe fără adaos de îndulcitori; sos de tomate sau bulion care nu are un conținut redus de sare; — murături cu conținut redus de sare și zahăr.

Nerecomandat a se servi: — suc de fructe îndulcit; legume și fructe prăjite în baie de ulei/pane; compot de fructe în sirop sau cu îndulcitori artificiali; legume și fructe ambalate cu sos; piure de fructe cu adaos de zahăr; mâncare pentru copii din fructe sau legume la borcan cu adaos de sare și/sau zahăr.

Cereale, produse din cereale și amidonoase

A se servi cel mai des: Produse în care cerealele integrale sunt primele pe lista ingredientelor produsului (sunt în cantitatea cea mai mare sau unic ingredient), cu condiția să se ia în considerare recomandările zilnice de fibre pentru categoria de vârstă aferentă
Exemple: pâine, chiflă, covrig, brioșă, lipie, tortilla; aluat de pizza din cereale integrale; clătite sau vafe din cereale integrale.

A se servi ocazional: Produse în care cerealele integrale nu sunt primele pe lista ingredientelor
Exemple: pâine, covrigi, chifle multicereale; pâine, chiflă, covrig, brioșă, lipie, tortilla din făină albă; aluat de pizza din faină albă.

Nerecomandat a se servi: Produse în care cerealele integrale nu sunt primele pe lista ingredientelor și au adaos de sare, zahăr și/sau grăsimi nesănătoase (saturate/trans)
Exemple: pâine îndulcită sau aromată; pizza congelată.

Lapte, derivate din lapte și alternative

A se servi cel mai des: lapte pasteurizat parțial degresat de 1,5% pentru copiii cu vârsta peste 3 ani, băutură de soia, migdale, ovăz, caju, orez neîndulcit și fortifiat, iaurt de soia, cocos, migdale, caju neîndulcit pentru copiii cu vârsta de peste 3 ani, iaurt, sana, chefir, lapte bătut neîndulcit din lapte pasteurizat; — iaurt cu adaos de fructe proaspete, preparat în unitate, brânzeturi slabe (sub 20% grăsime) din lapte pasteurizat: brânză de vacă proaspătă, cottage cheese, telemea proaspătă, mozzarella proaspătă, ricotta, urdă proaspătă, cremă de brânză slabă etc.

A se servi ocazional: lapte integral pasteurizat și lapte cu cacao pentru copiii cu vârsta peste 3 ani, băutură de soia, migdale, ovăz, caju, orez îndulcit în limita recomandărilor, aromat și fortifiat; iaurt de soia, cocos, migdale, caju îndulcit în limita recomandărilor și aromatizate; iaurturi din comerț cu preparate de fructe care se înscriu în limita recomandărilor, budincă preparată în blocul alimentar din unitatea de învățământ/catering, brânzeturi semigrase (între 20 și 40% grăsime) și grase (între 40 și 60% grăsime) din lapte pasteurizat: feta, mozzarella, cheddar, parmezan.

Nerecomandat a se servi: lapte pasteurizat cu arome (de exemplu: ciocolată/cacao, vanilie, căpșuni) pentru copiii cu vârsta peste 3 ani; milkshake-uri din comerț; lapte nepasteurizat, — iaurturi sub 1,5% procent de grăsime; iaurturi sau lactate de băut din lapte nepasteurizat.înghețată, prăjitură/tort de înghețată și sendvișuri de înghețată; budinci instant sau preambalate; mâncăruri pentru copii cu denumirea „desert”, „cremă” brânză topită (felii, triunghiuri); brânzeturi prăjite în baie de ulei; brânzeturi afumate; brânzeturi din lapte nepasteurizat: brie, brânză de burduf, roquefort, gorgonzola.

Carne, pește, ouă și alternative

A se servi cel mai des: pui, curcan, fără condimente, cu excepția cazului în care condimentele se adaugă la fața locului; carne tocată foarte slabă de pui, curcan,
pește proaspăt, congelat sau conservat, (de exemplu: sardine, macrou, heringi, crap, somn, somon, păstrăv, doradă) fără sosuri, sare sau condimente, cu excepția cazului în care se adaugă la fața locului, ouă preparate termic fără sau cu minim de adaos de ulei, fructe oleaginoase crude (nesărate și neprăjite): nuci, alune, migdale, alune de pădure, caju, fistic, semințe de in, semințe de susan, semințe de chia, semințe de floarea-soarelui, semințe de dovleac, unt de arahide, caju, migdale, pastă tahini (fără adaos de zaharuri, sare și grăsimi); leguminoase uscate gătite; leguminoase uscate, la conservă fără lichid; humus.

A se servi ocazional: — carne de vită slabă (sub 10 g grăsime/100 g), carne de porc slabă (sub 15 g grăsime/100 g) fără condimente, cu excepția cazului în care se adaugă la fața locului; carne tocată foarte slabă de vită, porc, chiftele, pentru burgeri din carne slabă, realizată în blocul alimentar al unității de învățământ/ firmei de catering; șuncă de pui, curcan sau porc; organe și preparate din organe (de exemplu, pate) pregătite în blocul alimentar din unitatea de învățământ/firma de catering, conservă de sardine, ton sau somon cu adaos de sare și fără adaos de zahăr sau grăsimi; baghete sau chifteluțe de pește preparate la fața locului și gătite la cuptor, burger vegetal/chiftele vegetale pregătite în blocul alimentar din unitatea de învățământ/firma de catering.

Nerecomandat a se servi: carne prăjită/pane în baie de ulei; mezeluri: cârnăciori, crenvurști, salam, pastramă, parizer, bacon, kaizer; pui rotisat din comerț; aripioare și/sau costițe, pește prăjit/pane în baie de ulei; pește proaspăt, congelat sau la conservă cu un conținut mare de mercur; pește afumat, ouă prăjite în baie de ulei, fructe oleaginoase cu arome (ciocolată, miere, zahăr) sau prăjite și sărate; fructe oleaginoase mai mari decât semințele de susan pentru copiii cu vârsta sub 4 ani; unt din fructe oleaginoase cu adaos de zaharuri, sare, grăsimi sau arome; leguminoase la conservă cu adaos de zahăr și sau carne; mezeluri vegetale din comerț.

(sursa: Edupedu.ro)

Comenteaza