Video Edilul Clujului, către urbaniști și arhitecți: „Ei trăiesc în trecut. Ar trebui să găsească alternativele la beton”

Edilul Clujului, către urbaniști și arhitecți: „Ei trăiesc în trecut. Ar trebui să găsească alternativele la beton”

Emil Boc este de părere că arhitecții și urbaniștii trebuie să se adapteze vremurilor în care trăim și să gândească ”verde” prin tot ce văd în fața lor.

Primarul municipiului Cluj-Napoca a comentat, la ZIUA LIVE, afirmațiile făcute de Mircea Crăciun, directorul Eco Garden Construct, compania responsabilă pentru partea "verde" a mai multor proiecte publice din oraș, care a spus că „Bineînțeles că partea asta de raportare a betonului și a spațiului verde aferent este o chestiune de raportare și statistică. Contează la ce mă raportez. Dacă eu mă raportez la spațiul verde al municipiului Cluj-Napoca, în momentul de față, acesta crește. Din punct de vedere procentual spațiul verde crește. Că el crește cu metru pătrat desfășurat sau prin numărul de plantări de arbori, oricum crește. Pentru o persoană implicată în acest proces cum sunt eu, discuția nu prea își are sensul. Lucrurile sunt evidente”.

Observația domnului Crăciun este, pe fond, corectă. Doar că aceste proiecte sunt făcute de urbaniști, arhitecți, după cele mai avansate noutăți în domeniu și după modelele din Uniunea Europeană. Nu le-am făcut eu în primărie cu mână mea, că nu știu să desenez. Proiectele s-au făcut prin concurs de soluții.

Vorbim de cei mai buni arhitecți pe care îi are la dispoziție UE și România. Aceștia au propus soluțiile pe care le avem în Cluj. Unde aș pune eu un punct și o virgulă, pot spune că și breasla asta a arhitecților și proiectanților trebuie să se reconecteze mai mult cu natura. Trebuie să-și schimbe și modul de gândire în ceea ce propun.

Să se gândească cum să poată pune un acoperiș verde, un perete verde, cum să aibă panouri solare, cum să ne reconectăm cu natura, etc. Vedem că aceste schimbări climatice ne obligă pe toți să ne schimbăm. Trebuie și arhitecții să-și schimbe dimensiunea verde. Să gândească verde prin orice văd în fața lor”, a afirmat, la ZIUA LIVE, Emil Boc.

Ar trebui să găsească alternativele la beton. Sunt multe alte materiale care sunt acum pe piață. Acestea să aibă un impact mai mare în ceea ce înseamnă o dezvoltare sustenabilă a orașului. În această zonă aș vedea eu o schimbare. Urbaniștii și arhitecții trebuie să gândească verde. Urbanismul verde și arhitectura verde trebuie să devină regula de bază a gândirii lor. Din nefericire, ei încă sunt prizonieri ai vechilor modalități, care nu mai corespund nevoilor oamenilor. Oamenii vor altceva și trăiesc în prezent, dar ei trăiesc în trecut. Acesta e adevărul. Trebuie să fie receptivi și să nu fie încremeniți în proiect” - Boc.
Comenteaza