Veste bună pentru prosumatori. De ce taxă scapă

Veste bună pentru prosumatori. De ce taxă scapă
| Foto: rednewswire.com

Ministrul Energiei anunță eleiminarea posibilității introducerii unei taxe cotroversate pentru prosumatori.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, anunţă că în urma numeroaselor discuţii, întâlniri şi dezbateri, inclusiv prin demersuri la Comisia Europeană, taxa pe soare pentru prosumatori va fi eliminată.

„În urma numeroaselor discuţii, întâlniri şi dezbateri, inclusiv prin demersuri la Comisia Europeană, eliminăm taxa pe soare pentru prosumatori. Am pus în consultare publică proiectul de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului prin care am demarat procedurile legale pentru eliminarea posibilităţii introducerii acestei taxe. Prin acest demers aducem claritate în cadrul legislativ şi eliminăm incertitudinile şi potenţialele ameninţări ale dezvoltării prosumatorilor în România”, anunţă Burduja, într-o postare pe Facebook.

Conform ministrului Energiei, sunt peste 120.000 de prosumatori astăzi, cu o putere instalată de 1500MW, peste cea a centralei nuclearo-electrice de la Cernavodă.

„Voi continua să sprijin prosumatorii, pentru ca România Viitorului are nevoie de energie în 3D: descentralizată, digitalizată şi decarbonizată”, spune ministrul.

Pentru restul românilor, care încă nu îşi produc singuri energia, continuă schema de sprijin prin măsurile de plafonare-compensare.

„Mai mult, reducem costul energiei electrice şi gazelor naturale, ceea ce va duce, în condiţii normale, la facturi mai mici pentru români şi pentru companiile româneşti. Până acum, conform celor mai recente date publicate de Comisia Europeană, luând în calcul preţurile plafonate, nu cele din contracte, ci cele plătite efectiv de consumatori, românii au al patrulea cel mai ieftin gaz şi a cincea cea mai ieftină energie electrică din Uniunea Europeană”, mai afirmă Burduja.

 

Comenteaza