“Va trebui să facem comenzi de medicamente anticoronavirus cu doi ani înainte”

“Va trebui să facem comenzi de medicamente anticoronavirus cu doi ani înainte”

Ţările îşi vor face stocuri de medicamente anticoronavirus, iar planificarea va fi şi mai complicată, de aceea statul român va trebui să finanțeze costurile de producție, susține directorul Terapia Cluj, Dragoș Damian.

Uniunea Europeană ar trebui să se pună într-un acord de parteneriat strategic şi financiar cu industria din întregul spaţiu comunitar pentru dezvoltarea de preparate farmaceutice, spune oficialul Terapia, conform ZF. Criza coronavirusului a pus statele în faţa unei cereri crescute de medicamente şi de materiale de protecţie.

În cazul unor țări, exportul de medicamente a fost suspendat pentru a asigura stocul de medicamente, inclusiv în România. Autorităţile naţionale şi internaţionale trebuie să asigure finanţările costurilor în cazul producţiei de medicamente pentru a stimula investiţiile, afirmă Damian.

Potrivit estimărilor prezentate de șeful celui mai mare producător român de medicamente, producţia locală de medicamente a ajuns în prim-plan odată cu criza generată de răspândirea coronavirusului, după ce industria era în declin în ultimul deceniu, iar valoarea medicamentelor fabricate în țara noastră nu depăşea 10% din totalul vânzărilor de 18 miliarde de lei.

„Îmi e greu deocamdată să spun ce se va schimba în industrie postcoronavirus, este prea repede, şi atât eu cât şi toţi ceilalţi oameni din business gândim în logica precoronavirus. Cererea de medicamente pentru boli acute şi pentru anestezie terapie intensivă va creşte (antibiotice, antitermice, analgezice, anestezice).

Ţările îşi vor face stocuri de medicamente - pentru coronavirus sau nu, astfel încât planificarea va fi şi mai complicată şi comenzile vor trebui plasate poate şi cu 1-2 ani în avans“, a spus Damian.

Comenteaza