Video Totul despre business feminin la Cluj. Alina Bota, președinta Asociației Mamprenoare: „Dorim ca fiecare femeie antreprenor să își găsească răspunsurile”

Totul despre business feminin la Cluj. Alina Bota, președinta Asociației Mamprenoare: „Dorim ca fiecare femeie antreprenor să își găsească răspunsurile”

Alina Bota, președinta Asociației Mamprenoare a vorbit la ZIUA LIVE despre Conferința Internațională pentru Femeile Antreprenoare, eveniment care va avea loc la Cluj-Napoca și unde vor fi prezente femei de succes din business.
 

Pe 28 și 29 octombrie, la Cluj-Napoca, Asociația Mamprenoare organizează International Conference for Women Entrepreneurs, un eveniment dedicat femeilor de afaceri care își doresc să-și dezvolte business-urile.

Alina Bota, președinta Asociației Mamprenoare, a vorbit la emisiunea ZIUA LIVE despre importanța și nevoia unui astfel de eveniment, dedicat femeilor antreprenoare sau care doresc să își deschidă o afacere.

„Conferința face parte dintr-un proiect Erasmus, iar scopul e de a conecta femei antreprenor din România și Estonia. Proiectul constă într-o cercetare făcută în Estonia și România pentru a vedea care sunt nevoile femeilor antreprenor. La conferința din Cluj-Napoca vor fi prezente femei antreprenoare din județ, din țară și din Estonia. În această cercetare am încercat să vedem care sunt problemele cu care se confruntă femeile antreprenor și am încercat să observăm, punctual, domeniile unde ele consideră că au nevoie de ajutor. Asta oferă conferința de la Cluj”, a spus Alina Bota la ZIUA LIVE.

Alina Bota afirmă că această conferință din Cluj vine ca un răspuns la chestionarul făcut în studiu și are o agendă care respectă nevoile femeilor antreprenor descoperite în chestionar.

Evenimentul se adresează atât femeilor cu vechime în business, dar și celor care sunt la început de drum sau care se gândesc să intre în lumea antreprenoriatului.

Alina Bota: „Dorim ca fiecare femeie antreprenor să își găsească răspunsurile”

„Ne dorim ca în urma acestui eveniment, fiecare femeie antreprenor să își găsescă răspunsurile. Avem workshop-uri, speakeri, care se adresează tuturor acestor categorii, a mai spus Alina Bota.

În deschiderea evenimentului va lua cuvântul Bianca Muntean, Consulul României în Estonia, care va povesti despre relațiile bilaterale dintre cele două țări și experiența din contexte de business. Apoi va vorbi o invitată din Estonia, care este și liderul aceste comunități din țara baltică și va vorbi și Ioana Negruț, membră a comunității de femei antreprenoare din România. 

La conferință, o temă de discuție foarte importantă va fi trecerea de la statutul de angajat la cel de antreprenor, pasul cel mai greu de făcut. Despre acest subiect va vorbi Anamaria Ciuhuță, antreprenor cu o carieră de 20 de ani în banking, fondatoarea a două afaceri de succes.

Intrarea la conferință este gratuită, iar cei ce doresc să participe trebuie să se înscrie în prealabil folosind acest link: https://t.ly/vMo6r. Conferința se va desfășura în limba engleză, iar locația evenimentului este Casino - Centrul de Cultură Urbană din Parcul Central „Simion Bărnuțiu” din Cluj-Napoca.

Evenimentul își propune să promoveze gratuit cât mai multe femei antreprenor din Europa. 

Birocrația din România descurajează femeile să intre în business

Președinta Asociației Mamprenoare a vorbit și despre diferențele și condițiile de funcționare ale afacerilor din alta țări, comparativ cu România. 

„Foarte multe femei aveau curajul să înceapă în business în România, acum este puțin mai complicat, din cauza birocrației, iar atunci, multe dintre ele poate își doresc să se întoarcă înapoi la viața de angajat. În ziua de azi e greu, în 2024 să pornești o afacere de la 0. Acum 10 ani, când am început cu asocația era extrem de simplu să deschizi un business, chiar aveam un model: From 0 to Hero. Puteai să ghidezi femeile pas cu pas. Ne adresam atunci mămicilor. Nu era nevoie de mulți bani să pornești. Acum e puțin mai complicat. Avem semnătură electronică, SPV, e-factura etc. Un contabil este costisitor acum”, a mai explicat Alina Bota.

Conform acesteia, în România fiecare firmă are nevoie de un contabil, avocat și poate chiar un psiholog în ziua de astăzi. 

„În comparație cu România, femeile care își deschid o afacere în Estonia nu plătesc taxe. E altceva. Nu ai nevoie de contabil. Deschizi un cont în bancă și taxele se iau direct de acolo. Asta înseamnă digitalizare, nu ceea ce încercăm noi în România să facem cu foarte multă birocrație.  Acum dacă vorbim de o microîntrepindere, asta înseamnă să ai obligatoriu un angajat, adică un salariu de minim 4.050 de lei brut, plus o grămadă de alte abonamente, semnături etc”, a mai spus Alina Bota.

Ea mai explică faptul că, în Belgia, dacă nu urmezi o pregătire, școală de formare certificată de gestiune a întreprinderii, nu ai voie să îți deschizi o afacere. În România, acest lucru este obligatoriu doar dacă accesezi fonduri. 

„La noi te învață nevoia, pe banii tăi. E nevoie să știi cum să gestionezi o afacere, să poți să faci diferența între rolul care este de antrepenor, nu de salariat. De la Pandemie încoace am observat o gramadă de afaceri ale femeilor care s-au închis, multe femei s-au intors la viețile de angajate pentru că nu au fost învățate să se reinterpreteze. Cei care au rezistat s-au dus în alte direcții, dacă ai văzut că piața nu mai poate într-o zonă, trebuie să te reinventezi foarte repede, în acest rollercoaster emoțional, care este zona aceasta de antreprenoriat”, a mai povestit Alina Bota, președinta Asociației Mamprenoare.

Comenteaza