Toată lumea vinde spaţii comerciale la Cluj. Cine le cumpără?

Toată lumea vinde spaţii comerciale la Cluj. Cine le cumpără?
Zona centrală a oraşului este împânzită de anunţuri de vânzare, care vizează atât imobile operaţionale, dar la care proprietarii vor să renunţe, cât şi clădiri în paragină ori spaţii neutilizate de ani buni.

În zona ultracentrală a municipiului, chiriile variază între 30 şi 40 de euro/mp, în funcţie de suprafaţă şi de strada unde se afla spaţiul, arată ofertele agenţiilor imobiliare. În cazul vânzării, preţurile pentru spaţii din zone cu vad comercial sunt de câteva mii de euro.

"La vânzare, preţul de tranzacţionare a unui spaţiu aflat în zona centrului comercial Sora a fost de 3.000 euro/mp. Sunt şi spaţii pentru care se cer 4-5.000 euro/mp, dar acestea stau de mai mult timp pe piaţă, pentru că nu sunt atrăgătoare pentru investitori", a subliniat Cristina Gherman, reprezentant al agenţiei REMS Imobiliare. Cele mai importante artere din centrul istoric sunt invadate de unităţi goale şi de vitrine unde imagini ale Clujului vechi ascund "găurile" din comerţul local.

"Pe strada Eroilor sunt mai multe spaţii disponibile, care, paradoxal, stau de mai mult timp pe piaţă. Se vor scoate la închiriere două spaţii şi în Piaţa Unirii, cu suprafeţe de 50-200 mp", a completat Gherman. "În centrul Clujului sunt foarte multe magazine second-hand deschise şi există în continuare interes destul de mare pentru a se deschide asemenea spaţii, precum şi outlet-uri. Pe strada Eroilor va deveni funcţională în viitorul apropiat o agenţie bancară. Interesul pentru zona centrală vine din partea companiilor pentru diverse tipuri de funcţiuni: librării, cafenele, magazine de haine precum şi alte domenii de activitate", aminteşte reprezentantul REMS.

Având în vedere numărul mare de spaţii neutilizate care împânzesc întreg centrul oraşului, potenţialii investitori au o ofertă consistentă din care să aleagă pentru posibile achiziţii. De altfel, la vânzare nu sunt scoase doar spaţii pentru magazine, ci şi imobile întregi care îşi caută proprietari. Astfel, o clădire din Piaţa Mihai Viteazul, cu parter compus din spaţiu comercial plus cinci apartamente aflate la nivelurile superioare, este scoasă la vânzare pentru 580.000 de euro, potrivit REMS.

Accesul se face pe o poartă, cu trecere printr-un gang spre curtea interioară, care are 800 mp. Terenul are o suprafaţă de 1.330 mp, iar clădirea este amplasată la frontul străzii şi este structurată pe patru niveluri: pivniţă, parter, etaj şi pod. De asemenea Vila Eunicia, din zona Pieţei Muzeului, se află pe piaţă de mai bine de un an. Proprietatea este compusă dintr-o clădire subsol, parter, două etaje şi masardă şi are, conform ofertei ReMax/ Grup de Lux un preţ de 450.000 euro, la care se adaugă taxa pe valoarea adăugată.
În portofoliul aceleiaşi agenţii se află şi localul Boema. Proprietatea de pe str. Iuliu Maniu clasificată ca monument istoric, cu grădina de vară şi imobilul de patru niveluri, este scoasă, din nou, la vânzare. În 2011 aceasta a fost tranzacţionată, dar noul proprietar a lansat-o din nou pe piaţă. În urmă cu mai bine de doi ani, când a fost oficial scoasă la vânzare, preţul de pornire oficial anunţat era de 1,7 milioane de euro, dar Boema se revinde acum pentru 900.000 de euro, preţ de ofertă negociabil.

Arhitecţii care fac parte din Comisia Zonală a Monumentelor, cei care analizează propunerile investitorilor care fac intervenţii în centrul istoric, susţin că zona ar putea suporta foarte bine în viitor înmulţirea librăriilor, a „cârciumilor" de diverse tipuri, dar şi a magazinelor de comerţ cu produse vintage, foarte cumpărate în această perioadă.

 

Comenteaza