Tinerii întreprinzători: “Granturile de 1 miliard de euro, bătaie de joc pentru firmele afectate de Covid”

Tinerii întreprinzători: “Granturile de 1 miliard de euro, bătaie de joc pentru firmele afectate de Covid”

Antreprenorii tineri solicită suplimentarea fondurilor pentru măsura 2 (capital de lucru) inițiată de guvern, astfel încât să ajungă pentru minimum 20.000 de companii afectate care s-au înscris.

„De altfel, ceream transparență în momentul lansării măsurii 3 (granturile pentru investiții, 50.000-200.000 euro). Solicităm publicarea grilei finale de punctaj și a datei exacte când va fi lansată depunerea proiectelor cu minimum 30 de zile înainte, nu pe repede-înainte, cu 2-3 zile înainte, timp în care antreprenorii nu au cum să se pregătească pentru depunerea aplicației, a declarat George Velcea (foto), președintele Asociației Europene a Tinerilor Întreprinzători.

Organizația susține că niciodată în istoria României nu au fost acordate finanțări de 150.000 de euro doar pe bază câtorva clicuri (“care e mai abil să dea clicurile în 6 minute, acela câștiga finanțarea”), fără plan de afaceri, evaluare sau grilă de punctaj. 4.500 de companii vor primi capital de lucru, cu care unii nici n-au ce face, pe când alte zeci de mii de companii sunt lăsate să moară, susține Velcea.

„Vă solicităm să distribuiți aceste fonduri europene de 1 miliard de euro cu profesionalism și transparență, nu cum ați făcut până acum. Noi, antreprenorii, așteptăm și programele guvernamentale pentru IMM-uri (microindustrializare, comerț și servicii de piață, internaționalizare), în frunte cu programul mult așteptat pentru start-up-uri, Start-up Nation sau Star-Tech Innovation, cum ați anunțat că îl redenumiți”, a spus Marius Todos, președintele Asociației Conseil en Entreprise.

Cele două organizații afirmă că procedura programului capital de lucru (măsura 2) a fost publicată în consultare publică pe site-ul Ministerului Economiei, în seara zilei de 14 septembrie, în condițiile în ziua următoare era ultima în care se mai puteau lua certificate de urgență, fără de care nu se putea face înscrierea. Până acum s-a înscris 21.800 de companii afectate de criza Covid-19.

Guvernul României și Ministerul Economiei au preferat să dea sume de 150.000 euro anumitor firme mai mari, în loc să acorde sume mai mici, care să ajungă pentru toți cei peste 21.800 de aplicanți, ce au fost afectați de restricțiile autorităților și de criză sanitaro-economică.

„Anunțul lansării programului a venit cu doar trei zile înainte de lansarea efectivă, în data de 19 octombrie, în condițiile în care de pe 22 octombrie, ora 10:00 s-au dat drumu la depunerea aplicațiilor, ce s-au terminat în 6 minute”, a declarat Eduard Rapițeanu, consultant pentru accesarea fondurilor nerambursabile. Pentru măsura 3 (investiții) încă nu există o grilă finală de punctaj și o procedură finală, chiar dacă Ministerul Economiei a dat drumul primei etape de înscrieri, susține Rapițeanu.

În cazul măsurii 1 (microgranturi), nu au fost incluse ca fiiind eligibile decât o parte din codurile CAEN ale companiilor ce ar fi putut solicita aceste granturi, fapt care a dus că puțin peste jumătate din buget să fie consumat, susțin organizațiile.

Ele reproșează și tergiversarea programului Star-Tech Innovation, așteptat de zeci de mii de actuali și viitori antreprenori, precum și blocarea programelor microindustrializare, comerț și servicii de piață, internaționalizare, femeia antreprenor, ce funcționau de peste 10 ani.

Măsura 2, executată în timp record

9,2% dintre solicitanții de fonduri nerambursabile pe măsura 2 provin din județul Cluj. Solicitanții cu cea mai mare cifră de afaceri din județ pentru capital de lucru au fost VLG RO (339 milioane lei), Magic Silver (185 mil.), Routier European Transport (118 mil.). Banii pentru firmele ce au aplicat pentru măsura 2 s-au terminat în 7 minute, la numărul de ordine 5.332, ora 10:07:23. Grantul este de 15% din cifra de afaceri pe 2019, respectiv maximum 150.000 de euro. Bugetul disponibil pentru măsura 2 era de 350 milioane euro.

Comenteaza