Vești bune pentru producătorii de usturoi și roșii. Comisia Europeană a aprobat un sprijin de peste 37 mil. euro. Cât primește fiecare

Vești bune pentru producătorii de usturoi și roșii. Comisia Europeană a aprobat un sprijin de peste 37 mil. euro. Cât primește fiecare
| Foto: BalaguR - Depositphotos.com

Producătorii de tomate și usturoi din România vor beneficia de un sprijin financiar în valoare de peste 37 mil. euro.

Comisia Europeană a aprobat, miercuri, o schemă de ajutoare în valoare de 37,6 milioane euro (187 milioane lei) notificată de România pentru sprijinirea producătorilor de tomate şi usturoi, în contextul războiului purtat de Rusia împotriva Ucrainei, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Schema a fost aprobată în temeiul cadrului temporar de criză pentru ajutoarele de stat, adoptat de Comisie la 23 martie 2022 şi modificat ulterior la 20 iulie 2022 şi la 28 octombrie 2022.

Care e sprijinul maxim/beneificar

În cadrul schemei, ajutorul va fi acordat sub formă de granturi directe. Măsura va fi deschisă producătorilor de tomate în spaţii protejate, precum sere, precum şi producătorilor de usturoi, care sunt în pericol să îşi piardă lichiditatea financiară din cauza dificultăţilor de pe piaţa agricolă provocate de invazia rusească din Ucraina.

Sprijinul nu va depăşi 280.000 de euro pentru fiecare beneficiar şi va fi acordat până la data de 30 iunie 2024.

Comisia a concluzionat că măsura este necesară, adecvată şi proporţională pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru, în conformitate cu articolul 107, alineatul (3) litera (b) din TFUE şi cu condiţiile prevăzute în cadrul temporar. Pe această bază, Comisia a aprobat schema în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.

Comenteaza