Tiberiu Moisă, Banca Transilvania: Marile companii cresc, ca pondere, în economie

Tiberiu Moisă, Banca Transilvania: Marile companii cresc, ca pondere, în economie

Tiberiu Moisă, director general adjunct midcorporate & IMM, a declarat următoarele, cu ocazia lansării Top 1.000 cele mai mari companii din România:

  • Este timpul ca pe creşterea economică să începem să punem şi valoare adăugată. Cred că avem posibilitatea să scalăm în perioada următoare şi, dacă pe această scalare vine mai multă valoare adăugată, dacă ştim sectoarele în care avem posibilitatea de a adăuga valoare, să fie mai mult decât creştere.
  • Societatea românească este ca o companie. Am arătat acest potențial de creștere și e timpul să avem și o creștere smart.
  • Dacă ne uităm cu atenție, marile companii cresc, ca pondere, în total economie. IMM-urile sunt partea aspirațională – o parte chiar reușesc să intre în acest top, să vină din partea de jos, este un potențial pentru economie.

Detalii despre clasament:

  • Top 1.000 de companii reprezintă 46% din cifra de afaceri totală (față de 44%, în anul anterior) şi 25% din profit.
  • A fost realizat în funcție de cifra de afaceri a companiilor, care a ajuns în 2021 la aproape 960 miliarde de lei (circa 195 mld. euro), faţă de o cifră de afaceri per total economie, care este de peste 2.000 de miliarde de lei.
  • Cu cât va creşte calitatea managementului în companiile din acest top, cu atât economia românească va fi mai performantă, va furniza mai multă valoare şi astfel îşi va putea remunera mai bine acţionarii şi salariaţii.
  • Două treimi din cifra de afaceri a acestui clasament este reprezentată de şase sectoare: comerţ cu ridicata, comerţ cu amănuntul, producţie auto, comercializare combustibili, comerţ cu automobile şi extracţie de petrol şi gaz.
  • În creştere puternică în 2021 au fost şi firmele de agrobusiness, în condiţiile unui an agricol favorabil.
  • Agrobusiness-ul local, dacă va reuşi să pună mai multă valoare adăugată peste simpla cultivare a cerealelor, va fi încă o sursă de companii candidate la Top 1.000 pentru următorii ani.

Anuarul Top 1.000 cele mai mari companii din România, realizat de Ziarul Financiar şi Deloitte, a fost lansat în 17 martie a.c. în cadrul unui eveniment dedicat. De evoluţia companilor din acest clasament depind aproximativ 1 milion persoane care lucrează pentru ele, dar și întregul ecosistem de clienți, furnizori și parteneri.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza