Terenul arabil din România este mai scump decât cel din Franța. Cât a ajuns să coste un hectar

Terenul arabil din România este mai scump decât cel din Franța. Cât a ajuns să coste un hectar

Terenurile agricole din România nu mai sunt ieftine, în ciuda impresiei la nivel general. Prețul suprafețelor arabile din țară au crescut de peste cinci ori în ultimii 10 ani.

În România, un hectar de teren agricol costa anul trecut în medie 7.163 de euro, iar în Frața, prețul era de 6.080 de euro. Factorul de influență al prețului este dat de disponibiliatate, conform datelor Eurostat, citate de Digi 24.

În 2011, prețul mediu din România a fost doar 1.366 de euro/hectar.

România depășește vecinii Bulgaria și Ungaria, dar și Slovacia, și Croația

Nivelul din România este substanțial peste cel al multor țări din regiune. În Bulgaria, hectarul costă în medie puțin peste 5 mii de euro, în Ungaria este aproape atât, iar în Slovacia prețul nu depășește 4 mii de euro. Croația este pe ultimul loc la nivelul Uniunii Europene, cu un preț mediu de 3.500 de euro pe hectar. 

Olanda are cel mai mare preț mediu din UE. Aproape 70 de mii de euro pentru un hectar. 

România, peste 8,2 milioane de hectare de teren agricol

Acești factori fac diferențe între regiunile țării. Cel mai mare preț e de 11.600 de euro, în zona București-Ilfov, comparativ cu nordul Moldovei, unde prețul mediu e cu puțin peste 6 mii de euro.

Evoluția a fost bună și în cazul producției de cereale, cu 34 de milioane de tone, record istoric. A crescut de patru ori față de 2007, momentul aderării la Uniunea Europeană.

Comenteaza