Telenovela repartitoarelor de căldură. Fără ele, ai şansa să plăteşti căldura vecinilor / Cu ele, eşti hărţuit de cei cu centrale termice care nu şi-au izolat ţevile comune

Telenovela repartitoarelor de căldură. Fără ele, ai şansa să plăteşti căldura vecinilor / Cu ele, eşti hărţuit de cei cu centrale termice care nu şi-au izolat ţevile comune

Unii proprietari de locuinţe din Cluj care şi-au montat repartitoare de căldură ajung să fie hărţuiţi ce cei care şi-au montat centrale de apartament deoarece legea îi obligă pe aceştia din urmă să plătească căldura din ţevile comune dacă nu şi-au termoizolat ţevile de trecere din apartamente. 

Președintele Asociației Energia Inteligentă a oferit recent unele declaraţii cu privire la "telenovela" repartitoarelor de căldură şi despre prelungirea obligativității de montare a acestora până la finalul anului 2024.

”Trebuie să plecăm de la două elemente importante. În primul rând, este foarte importat să măsurăm ceea ce consumăm. Ori de câte ori nu măsurăm ceea ce consumăm, există posibilitatea, planează acea situație că, de fapt, am fost înșelați, că nu este ceva corect. Este absolut normal, corect ca ceea ce consumăm să fie măsurat.

Acum, având în vedere sistemele de termoficare construite în România, niște sisteme care sunt dezvoltate pe verticală, țevi de aducțiune a energie termice care trec dintr-un apartament în altul pe verticală, modalitatea de a măsura energia termică este destul de redusă”, a explicat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, la ”Totul despre bani”, citat de romaniatv.net.

Repartitoarele sunt o soluție de compromis pentru moștenirea sistemului termic. "Avem această metodă a repartitoarelor care reprezintă o soluție de compromis pentru acest sistem vertical. În momentul în care nu faci această măsurătoare, există oricând șansa ca tu să plătești energia vecinilor.

Ori, din acest punct de vedere, cred că este important ca nou să plătim ceea ce consumăm, iar elementele care se vehiculează, cum că aceste repartitoare viciază cantitatea de energie termică, nu sunt adevărate”, a mai spus Dumitru Chisăliță.

Pe de altă parte, cei care şi-au montat anul acesta repartitoare au ajuns să fie hărţuiţi ce cei care şi-au montat de câţiva ani centrale de apartament. Motivul este că legea îi obligă pe aceştia din urmă să plătească căldura din ţevile comune, în cazul în care nu şi-au termoizolat ţevile de trecere din apartamente. 

Aşa că repartitoarele şi centralele le dau bătăi de cap administratorilor asociaţiilor de proprietari care s-au trezit iarna aceasta cu facturi uriaşe la căldură care trebuie împărţite potrivit legii între cele trei categorii de proprietari 1. cei cu încălzire de la furnizorul de energie care nu au repartitoare montate, 2. cei care au montat repartitoare pe calorifere, 3 cei care şi-au montat centrale termice de apartament, dar vor să se bucure de căldura ţevilor  comune fără a fi taxaţi.

Cea de-a patra categorie sunt cei care şi-au montat centrale de apartament, dar au şi termoizolat ţevile comune pentru a nu fi puşi pe statul de plată a celor cu încălzire la comun şi dintr-un anumit punct de vedere sunt cei mai câştigaţi... cel puţin în ce priveşte scutirea de gâlceava de pe scara blocului. 

Comenteaza