STUDIU Aşteptările clujenilor de la locul de muncă. Sunt printre cei mai puţin deschişi la relocare

STUDIU Aşteptările clujenilor de la locul de muncă. Sunt printre cei mai puţin deschişi la relocare
Deşi peste 66% dintre clujeni declară că sunt dispuși să se mute în alt oraș pentru un loc de muncă mai bun, ei sunt locuitorii cei mai puțin deschişi la relocare, relevă datele unui studiu efectuat în şase oraşe din ţară.

Conform cercetării realizate în toamna anului trecut în Brașov, Oradea, Iași, Sibiu, Cluj-Napoca și Târgu-Mureș, în rândul candidaților de la Târgul de Cariere, 66,26% dintre respondenții din Cluj-Napoca au afirmat că ar accepta un loc de muncă în altă localitate, fie în țară, fie în străinătate.

Datele culese relevă faptul că, după sibieni, clujenii sunt locuitorii cei mai puțin dispuși la relocare. La polul opus, 78,4% dintre ieșeni ar schimba orașul pentru un job mai bun, același lucru l-ar face 71% dintre bihoreni, în timp ce în Mureș procentul disponibilității la relocare este de 69%, iar în Sibiu de aproape 65%.

Din punctul de vedere al implicării în activități de voluntariat sau al muncii într-o organizaţie nonguvernamentală, aproape 59% dintre respondenții din Cluj-Napoca au susţinut că au făcut voluntariat ori au făcut parte dintr-un ONG pentru mai mult de şase luni. În cazul tinerilor IT-iști, procentul este chiar mai mare, de 73,53%.

Aşteptările de la locul de muncă

În cadrul studiului candidații au oferit informații legate de motivația și așteptările lor de la viitorul loc de muncă. 41,18% dintre respondenţii clujeni care au răspuns cercetării au afirmat că reputația companiei este foarte importantă pentru ei, 53,99% au considerat că e destul de importantă, în timp ce pentru 15% acest aspect este puțin sau deloc important.

De asemenea, clujenii care își caută un loc de muncă pun mare preţ pe posibilitatea de promovare pe care o au în cadrul organizației. Prin urmare, 64,42% dintre ei consideră că este foarte importantă pentru ei această componentă, în timp ce 31,29% o consideră destul de importantă. La polul opus, 4,29% dintre candidații clujeni incluși în cercetare consideră că posibilitatea de promovare este puțin importantă pentru ei.

În plus, 54,91% dintre respondenți au afirmat că programele de dezvoltare profesională sunt foarte importante pentru ei, 41,10% că sunt destul de importante, în timp ce pentru 3,99% aceste programe sunt puțin importante.

IT-iştii, mai deschişi la relocare

O cercetare separată i-a vizat pe IT-işti. Deşi rezultatele au fost apropiate de cele înregistrate în rândul candidaților de la târgul general, apar, totuşi, câteva diferențe. Una dintre cele mai semnificative dintre ele are legătură cu disponibilitatea de relocare, 70,59% dintre participanţii la evenimentul specializat fiind dispuşi să îşi schimbe oraşul pentru a obţine un loc de muncă mai bun.

În plus, candidații în IT au declarat în proporţie de 73,53% că au făcut voluntariat, față de doar 58.89% din candidații care au participat la târgul general.

Studiul a fost efectuat în şase orașe, Brașov, Oradea, Iași, Sibiu, Cluj-Napoca și Târgu-Mureș, în lunile octombrie și noiembrie 2015, pe un eșantion de 1.160 de persoane, dintre care 326 de clujeni care au participat la evenimentul general și 111 de IT-iști.

Comenteaza