Statul plătește 2,5 milioane de euro pentru lucrări la Autostrada Transilvania

Statul plătește 2,5 milioane de euro pentru lucrări la Autostrada Transilvania
Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a anunțat că decontează facturi în valoare de 2,5 milioane de euro pentru un lot din Autostrada Transilvania, tronsonul Târgu-Mureș - Câmpia Turzii.

Construirea autostrăzii Braşov - Borş continuă între Târgu-Mureş şi Câmpia Turzii. Trei loturi, în lungime de 37 km ar putea fi finalizate anul viitor, conform Capital. Pe o porţiune de 18 km, respectiv secţiunea 2A, Ogra - Câmpia Turzii, lotul 2, Iernut - Cheţani lucrează asocierea Astaldi - Max Boegl România - Astalrom - Consitrans. 

Conform registrului operaţional al CNAIR, constructorii lotului Iernut - Cheţani au depus o factură pentru lucrări de 11,5 milioane de lei. Din datele CNAIR, lucrările pentru lotul Iernut - Cheţani sunt întârziate din cauza obţinerii cu întârziere a acordului de mediu necesar obţinerii autorizaţiei de construire. CNAIR are nevoie și de exproprieri suplimentare şi autorizarea lucrărilor de utilităţi pentru acest tronson.

Ministerul Transporturilor (MT) a aprobat cererea de finanțare pentru proiectul de construire a autostrăzii Târgu-Mureș – Ogra – Câmpia Turzii, depus de CNAIR în calitate de beneficiar al finanțării nerambursabile alocate în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020.

Obiectivele acestui proiect sunt reprezentate de construirea a 51,7 km noi de autostradă, cu două benzi pe fiecare sens de mers, pentru tronsonul Târgu-Mureș – Ogra – Câmpia Turzii, situat pe rețeaua TEN-T Core și 4,7 km drum de legătură de la Drumul Național nr. 15 la autostradă.

Proiectul va contribui la reducerea timpului de deplasare între localitățile Târgu-Mureș și Câmpia Turzii de la 62 la 36 de minute, potrivit MT. Valoarea proiectului este de 1,82 miliarde de lei, fiind finanțat prin POIM 2014-2020 cu 75% din valoarea eligibilă aprobată, respectiv 1,13 miliarde, asigurată din Fondul de Coeziune.

Restul de finanțare, de 378 de milioane, va proveni de la bugetul de stat. Proiectul a început să fie implementat din 1 ianuarie 2014 și va fi terminat până în 31 octombrie 2019, având o durată de 70 de luni. 

Proiectul autostrăzii Braşov - Borş a început în 2004, în baza unui contract de 2,2 miliarde de euro încheiat cu compania americană Bechtel, ce trebuia executat până în 2012. Contractul a suferit multe modificări, fiind reziliat în 2013. Pentru 12,5% din autostradă statul a plătit Bechtel 1,2 miliarde de euro. 

Ulterior s-au dat noi termene de finalizare, ultimul estimat fiind 2020. Din șoseaua Brașov - Borș, de 433 km, sunt finalizați 52 km, pe tronsonul Câmpia Turzii - Gilău, construit de Bechtel. În prezent se află în lucru sau în pregătire tronsoanele Gilău - Nădăşelu, Târgu-Mureş - Ogra - Câmpia Turzii, Suplacu de Barcău - Borş.

Comenteaza