Start-up Nation la Cluj. Antreprenorii: sunt întârzieri, ministrul: totul e conform programului

Start-up Nation la Cluj. Antreprenorii: sunt întârzieri, ministrul: totul e conform programului
Banca Transilvania (BT) Cluj a aprobat până acum cele mai multe credite punte în cadrul programului de stimulare a antreprenorilor Start-up Nation, urmată de Banca Comercială Română și de CEC Bank.

"Start-up Nation se află în stadiul normal al derulării lui și cred cu tărie că rezultatele pe care le va aduce într-un interval de timp atât de concentrat în economia națională vor fi unice în Europa. Vreau să le mulțumesc tuturor celor din MMACA și din Agențiile pentru IMM, Atragere de Investiții și Promovare Export pentru implicarea în realizarea acestui obiectiv extrem de important din programul de guvernare, cu toate că anul acesta resursa noastră umană a fost mult subdimensionată pentru Start-up Nation, colegii mei făcând voluntariat peste program și în weekend că să finalizăm semnarea acordurilor în conformitate cu procedura de finanțare și angajamentele luate”, a declarat Ilan Laufer, ministrul pentru Mediul de Afaceri. 

Până acum au fost 10.000 de dosare verificate de către cei 76 de angajați existenți în toate cele opt agenții teritoriale din țară ale ministerului și au fost semnate 8.444 de acorduri de finanțare - personal,cu fiecare beneficiar în parte - de către cei 76 de angajați existenți în cadrul acestor instituții.

Volumul de muncă a fost depus într-un interval de patru luni calendaristice din momentul lansării înscrierii electronice (15 iunie) și momentul limită de semnare a tuturor contractelor (15 noiembrie). 3.234 de credite punte au fost aprobate până în acest moment: BT – 1.342, BCR – 1.214,  CEC – 678, în valoare totală de 650 de milioane de lei.

Două ministere, două parohii 

La Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (FNGCIMM) au fost transmise 1.955 de dosare: 1.184 BT, dintre care 511 aprobate; 771 BCR, dintre care 317 aprobate; 718 CEC Bank, dintre care 136 aprobate. În analiză la bănci se află acum 8.195 de dosare (BCR – 443, CEC – 219, BT – 147). 

“Având în vedere numărul creditelor aprobate și numărul dosarelor transmise la FNGCIMM aflate în analiză (1.127, s-au scăzut din 1.955 dosarele aprobate), estimăm că, începând cu luna ianuarie, se vor prezenta la decont 4.361 beneficiari. Toți cei care au depus cerere de plată sau rambursare au fost programați pentru certificare.

Banii sunt în conturile agențiilor teritoriale și deja se efectuează deconturi. Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat nu are niciun control asupra celor două fonduri implicate în proiectul Start-Up Nation (FNGCIMM și Fondul de Contragarantare), acestea fiind în coordonarea directă a Ministerului Finanțelor Publice”, a precizat conducerea MMACA. 

Realitatea se vede altfel de la Cluj

“Avem semnale din partea beneficiarilor de la Cluj că programul Start-up Nation se află în întârziere, însă consultanții mi-au spus că unora dintre beneficiarii de aici li s-au făcut plăți recent”, a spus Victor Miron, director executiv al ClujHub, la Realitatea FM Cluj. Comunitatea ClujHub a organizat, în premieră în România, un atelier cu beneficiarii Start-up Nation, în contextul în care aproape un sfert din numărul de proiecte finanțate prin programul naţional sunt din județ. 

În topul oraşelor în care au fost înregistrate cele mai multe planuri de afaceri finanţabile se află Bucureşti - 2.926, Cluj - 2.289 şi Timişoara - 885. Criteriile de departajare au fost locurile de muncă nou create şi cele pentru persoane defavorizate, şomeri şi absolvenţi, achiziţia de echipamente tehnologice noi, activitatea pentru care e solicitată finanţarea.

Programul pentru stimularea înfiinţării IMM-urilor se va concretiza sub forma unui ajutor de minimis de cel mult 200.000 de lei, reprezentând 100% din cheltuielile eligibile. Firmele trebuie să fie deschise în 2017 și să angajeze cel puțin o persoană, cu normă întreagă. Pentru ca planul de afaceri să fie acceptat trebuia ca aplicantul să obțină minimum 50 de puncte.  

Comenteaza