Spitalul Regional de la Cluj, construit pe credit de la Banca Europeană de Investiții. Costurile sunt mult mai mari

Spitalul Regional de la Cluj, construit pe credit de la Banca Europeană de Investiții. Costurile sunt mult mai mari

Viitorului Spital Regional de Urgență (SRU) Cluj i s-a aprobat un împrumut de la Banca Europeană de Investiții (BEI), însă costurile operaționale, care dublează valoarea cheltuielilor pentru aceste investiții din trei zone ale României, nu sunt prinse pe fonduri europene. 

Executivul a aprobat memorandumul privind acordul de contractare a două împrumuturi de la BEI, în vederea construirii spitalelor regionale Cluj și Craiova. În cadrul unei ședințe de Guvern s-a aprobat memorandumul privind acordul de principiu pentru contractarea a două împrumuturi, de 480 milioane de euro, cu BEI.

Memorandumul a fost înaintat de ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare și ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, în vederea construirii SRU Cluj și Craiova. Conform studiilor de fezabilitate, costul total al celor trei SRU (Iași, Cluj, Craiova) se ridică la 1,64 miliarde euro. Valoarea proiectului de investiții prevăzut de SRU Cluj este de 539 de milioane de euro, din care 454 de milioane reprezintă costul net. Pentru SRU Craiova, proiectul prevede investiții de 602 de milioane euro, costul net fiind de 507 milioane.

Costurile operaționale aferente realizării acestor proiecte de investiții publice însumează o valoare netă de 1,5 milioane de euro și nu sunt incluse în costul investiției aprobat prin hotărâre de guvern sau acoperite de fondurile europene nerambursabile, atrage atenția Ministerul Finanțelor.


”Asigurarea finanțării pentru sănătate și construirea de spitale au caracter prioritar pentru România. Susțin cu tărie toate proiectele de investiții din sectorul sanitar care urmăresc dezvoltarea sistemului medical și îmbunătățirea serviciilor de sănătate publică. Suntem pe deplin conștienți de nevoile pe care spitalele, personalul medical și pacienții le au, iar din această perspectivă, ne aflăm într-o etapă în care urmează să materializăm, împreună cu actualul guvern, obiectivele pe care România și le propune de zeci de ani”

                                                                         Alexandru Nazare, ministrul finanțelor

Implementarea și coordonarea proiectelor vor fi asigurate de Ministerul Sănătății, pe șapte ani, data limită de tragere a sumelor împrumutului fiind aprilie 2028. Ministerul va urmări evoluția cadrului general a programării bugetare anuale.

Cele două împrumuturi, prevăzute în memorandumul adoptat, reprezintă continuarea demersurilor guvernului pentru realizarea primelor trei spitale regionale (Iași, Cluj, Craiova) din cele opt, finanțate din fonduri europene nerambursabile, împrumuturi contractate de la BEI și de la bugetul de stat.

Primul acord de finanțare, de 250 milioane euro, a fost semnat la 20 aprilie, de către Alexandru Nazare și Christian Kettel Thomsen, vicepreședinte al BEI. Conform calendarului de contractare, se urmărește ca până la finele anului 2021 să fie semnate și împrumuturile pentru SRU Cluj și Craiova.

Comenteaza