Specialist: care autostradă ar trebui să fie prioritatea României şi de ce

Specialist: care autostradă ar trebui să fie prioritatea României şi de ce
Proritară pentru economia României ar trebui să fie o autostradă cu punct de plecare din Transilvania, este opinia unui reputat economist.

Radu Crăciun, economist-şef la BCR, a explicat, într-un editorial publicat pe zf.ro, că România ar trebui să aibă ca prioritate o autostradă care să lege Transilvania de Moldova. Explicaţiile sale sunt clare şi logice. El spune despre Moldova că "este cea mai subdezvoltată regiune a României, cu un PIB pe cap de locuitor cu aproximativ 40% mai mic decât media naţională", iar despre Transilvania, că "este cea mai industrializată după Bucureşti şi înregistrează cele mai mici cifre ale şomajului".

"În condiţiile în care regiunea de la estul Carpaţilor Orientali beneficiază în momentul de faţă de cel mai scăzut cost al forţei de muncă şi de un centru universitar de excelenţă, o autostradă care să o lege de Transilvania ar fi scânteia care ar putea duce la dezvoltarea explozivă a zonei, din care, prin extensie, ar beneficia şi Transilvania, România şi nu în ultimul rând Republica Moldova. Asta înseamnă că o autostradă peste Carpaţii Orientali ar trebui să fie de fapt prioritatea zero a României", spune Radu Crăciun.

O autostradă care să lege Transilvania de Iaşi există în proiectele Guvernului, dar deocamdată numai la stadiul de intenţie. Aceasta ar urma să urmeze traseul Autostrăzii Transilvania, iar de la Târgu Mureş să se continue spre est.

 

Comenteaza