Șoseaua Cluj - Florești are trafic mai mare decât orice autostradă din România

Șoseaua Cluj - Florești are trafic mai mare decât orice autostradă din România

Drumul dintre localitățile Cluj-Napoca și Florești se bate cu cel dintre București și Otopeni pentru titlul de cea mai aglomerată șosea din țară.

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a scos la licitaţie expertiza tehnică pentru reabilitarea Autostrăzii A1 Bucureşti – Piteşti, tronsonul de 34 km dintre capitală şi localitatea Vânătorii Mici.

A1 este prima autostradă din România, construită între anii 1967 şi 1972, iar în perioada 1997-2000 a avut singura reparaţie majoră. Numită „bătrâna doamnă” a infrastructurii rutiere din ţară, este printre cele mai aglomerate şosele din România, cu peste 40.000 de autovehicule/zi (după DN1 Bucureşti – Otopeni şi DN1 Floreşti- Cluj Napoca), potrivit Economedia.

CNAIR caută soluţii pentru creşterea vitezei medii de deplasare şi îmbunătăţirea siguranţei rutiere pe A1. Sectorul pentru care se propune reabilitarea este un tronson denivelat, cu plombe, pe care CNAIR face în fiecare primăvară reparaţii pentru a astupa gropile. Master Planul de Transport al României prevede şi lărgirea A1, dar pe sectoare (primul segment al A3 Bucureşti – Ploieşti are trei benzi pe sens, traficul fiind mult mai redus decât pe A1).

Măsura de lărgire este necesară pentru că, peste câţiva ani, vor fi date în trafic primele tronsoane ale A1 Sibiu – Piteşti şi ale A 0 Centura Bucureşti, iar fără o reabilitare între Bucureşti şi Piteşti traficul va fi sufocat. Pe ultimii kilometri ai A1, la intrarea în Bucureşti, în zona parcurilor logistice, zilnic se circulă bară la bară şi se produc accidente.

O altă propunere este reclasificarea sectorului din autostradă în drum naţional şi transformarea benzii de urgenţă în bandă de circulaţie pentru a creşte capacitatea de trafic. Pe A1, la intrarea în Bucureşti, blocajele apar şi la breteaua de descărcare în centură, cozile de la intersecţia Domneşti (cea mai aglomerată zonă de pe centură) ajungând până la autostradă.

Comenteaza