Se dau amenzi de 3.000 de lei! Schimbare majoră privind orele suplimentare

Se dau amenzi de 3.000 de lei! Schimbare majoră privind orele suplimentare

Angajatorii care încalcă prevederile legale referitoare la munca suplimentară vor risca amenzi mai mari decât în prezent, conform unui proiect de act normativ adoptat azi de Camera Deputaților.

Camera Deputaților a adoptat miercuri, 18 septembrie, proiectul de lege privind modificarea prevederilor din Codul Muncii care sancționează nerespectarea prevederilor legale privind munca suplimentară.  Angajatorii care nu respectă prevederile legale vor plăti amenzi cuprinse între 1.500 și 3.000 de lei pentru fiecare angajat identificat ca prestând muncă suplimentară. 

Până în prezent, amenda prevăzută de Codul Muncii era cuprinsă între 1.500 și 3.000 de lei, fără ca legea să aibă în vedere o corelare a cuantumului amenzilor cu numărul de ore suplimentare sau numărul de angajați care efectuează ore suplimentare.

"Aplicarea unei amenzi de maxim 3.000 de lei în cazul unor companii care practicau pe larg munca suplimentară peste limita prevăzută de lege nu producea un efect disuasiv, având o valoare modică în raport cu veniturile companiilor" arată iniţiatorii proiectului de lege, printre care se numără şi deputatul independent de Cluj, Adrian Dohotaru.

35% din angajații români lucrează peste 40 de ore/săptămână

Conform datelor European Working Conditions Survey (EWCS) din 2016, citate în cercetarea menționată, peste 35% din angajații români muncesc mai mult de 40 de ore pe săptămână, situându-se pe locul 3 din Uniunea Europeană, după Republica Cehă și  Grecia și peste media europeană de 23%.

Orele suplimentare afectează viața personală și familială a individului prin faptul că reduce timpul petrecut alături de familie și implicare scăzută în dezvoltarea copiilor. Mai precis, probabilitatea este de 0.70 ori mai mare pentru persoanele care lucrează suplimentar față de cele care nu au un astfel de program să nu fie satisfăcuți cu viața în familie.

Efectele expunerii angajaților la activitatea de muncă suplimentară activează un lanț întreg de efecte adverse în urma insatisfacției cu munca și familia, epuizării profesionale, adicției față de muncă și stării de bine: abandon, absenteism, depresie, accidente la locul de muncă și suicid. Totodată, studiul arată că orele prelungite la locul de muncă influențează numărul de concedii medicale, ceea ce scade productivitatea cu 2% pe sectoarele industriale (auto și construcții nave) și textile.

Comenteaza