Programul Noua Casă, complicat pentru clujeni. Salariul enorm de care ai nevoie pentru un apartament în Capitala Transilvaniei

Programul Noua Casă, complicat pentru clujeni. Salariul enorm de care ai nevoie pentru un apartament în Capitala Transilvaniei
| Foto: ZIUA DE CLUJ

În Cluj-Napoca și București ai nevoie de un salariu foarte mare pentru a cumpără un apartament prin „Noua Casă”, program care nu este în concordanță cu realitatea prețurilor din aceste două orașe mari.

Pe lângă faptul că, oricum, programul „Noua Casă” a debutat cu stâgul deoarece, față de anul trecut, bugetul pentru planoul de garantare a fost redus de la 1 miliard de lei la 500 de milioane, metoda de finațare mai este și complicată pentru cei care doresc să achiziționeze un apartament în Cluj-Napoca, date fiind prețurile din zonă, cele mai mari din România.

Condițiile „Noua Casă”, depășite de realitatea prețurilor din Cluj

Conform condițiilor oficiale, pentru a fi eleigibil în program, cei interesați au nevoie de un avans 5% pentru locuințe estimate la cel mult 70.000 de euro. Și avans de 15% pentru locuințe estimate la cel mult 140.000 de euro.

Pot fi achiziționate și imobile mai scumpe, însă diferența de bani se va plăti din surse proprii, ceea ce, în mod normal nu își doresc neapărat cumpărătorii, deoarece ei apelează, de regulă la acest program tocmai pentru a primi o finanțare pentru locuință, cu scopul de a plăti cât mai puțin din buzunar pe loc, nu de a da mai mulți bani diferență.

În Cluj-Napoca, încadrarea la primul prag (cel de 70.000 de euro) nu este posibilă, deoarece, în orașul de pe Someș, la începutul acestui an, prețul mediu al unei garsoniere mari (40 metri pătrați) este aproximativ 120.000 euro, potrivit unei platforme imobiliare.

Prețul mediu al unei garsoniere în Cluj-Napoca și București face acest program accesibil doar salariaților care câștigă lunar sume de aproximativ 2.000 de euro net (echivalentul a circa 10.000 de lei), potrivit unei analize realizată de antena3.ro.

Dacă luăm în calcul datele platformei imobiliare și vom observa că la anumite apartamete de două camere (55 metri pătrați), putem exclude și varianta încadrării în pragul al doilea, de 140.000 de euro, cu avans de 15%, deoarece, o astfel de locuință, costă, în medie, circa 164.000 de euro la Cluj-Napoca. Apartamentele de trei camere (75 mp.) de aici au prețuri, în medie de peste 220.000 de euro. 

În ceea ce privește locuințele unde se cere un avans de 15% - așadar cele care costă cel mult 140.000 de euro - creditul se acordă pe maximum 30 de ani și este calculat în funcție de IRCC, indicele de referință pentru creditele consumatorilor.

IRCC este calculat de Banca Națională a României ca medie aritmetică a ratelor dobânzilor interbancare din ziua anterioară și este actualizat trimestrial.

La asemenea prețuri pentru apartamentele din Cluj-Napoca, programul „Noua Casă” este departe de realitatea din teren, iar cei care doresc să achiziționeze o locuință au alternativa creditului ipotecar.

Comenteaza