Preţurile locuinţelor la Cluj au ajuns la un nou minim

Preţurile locuinţelor la Cluj au ajuns la un nou minim
Preţurile apartamentelor din Cluj-Napoca urmează un trend descendent în 2012: valoarea medie cerută de proprietarii din Cluj-Napoca a scăzut în această vară sub 900 de euro/mp, potrivit Imobiliare.ro

Clujul rămâne oraşul cu cele mai scumpe apartamente vechi din afara Capitalei. Pe segmentul nou preţurile cerute în piaţă sunt de 800-1.000 de euro/mp, deşi costurile pentru realizarea lor sunt la jumătate, spun constructorii.

Indicele imobiliare.ro pentru apartamentele din Cluj-Napoca pentru luna iulie are o valoare medie de 899 euro/mp util, coborând pentru prima dată sub pragul de 900 de euro/mp, potrivit celei mai recente analize întocmite de imobiliare.ro pe baza ofertelor intermediate prin portal. "Valoarea actuală este cu 4,7% sub cea înregistrată în urmă cu 12 luni, stabilindu-se astfel un nou record minim de la începutul crizei până în prezent, pentru preţurile apartamentelor din Cluj-Napoca. Tendinţa de scădere a pre?ului a fost mai accentuată pe segmentul nou, apartamentele din această categorie ieftinindu-se cu peste 2% în ultimele treizeci de zile şi se apropie de valoarea medie de 800 euro/mp util (821 euro/mp util în iulie). Un nou minim al acestui an este atins pe acest segment. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, apartamentele noi din Cluj-Napoca sunt mai ieftine cu peste 10% şi au cel mai accentuat ritm de scădere dintre toate oraşele analizate", arată analiza imobiliare.ro.

Cu toate acestea, Clujul rămâne oraşul cu cele mai scumpe apartamente vechi din afara Capitalei. Preţul mediu cerut pentru apartamentele din blocurile construite înainte de 1990 din Cluj-Napoca a ajuns la valoarea de 972 euro/mp util, dar pe categorii de apartamente tendinţele au fost diferite. "În cazul garsonierelor şi al unităţilor cu două camere, a fost constatată o creştere importantă de 4,4%, respectiv 1%. Apartamentele cu trei camere s-au ieftinit însă cu 1%. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, dacă apartamentele cu două şi trei camere sunt mai ieftine cu 3,5%, respectiv 0,7%, garsonierele îşi menţin preţul ridicat, fiind mai scumpe cu 7%", detaliază analiza. "Nivelul vânzărilor este rezonabil, având în vedere perioada de criză pe care o traversăm. Tranzacţii încă se fac, dar ca preţuri suntem undeva la 15% mai jos faţă de perioada de vârf", susţine Georgiana Man, director de marketing al agenţiei Nobila Casa.

Costul pe mp construit a ajuns, în medie, la 300-500 de euro, spun constructorii. "În 2007-2008, nivelul era mai sus - la 4-500 chiar 700 de euro/mp şi nu vorbim de blocuri de lux. Se vede diferenţa faţă de anii de boom imobiliar. De atunci, preţurile la materiale de construcţii au mai scăzut, dar şi manopera e mai ieftină. A fost o perioadă când se construia foarte mult, aşa că oamenii erau scumpi şi greu de găsit, iar furnizorii de materiale cereau preţuri mai ridicate. E o chestiune simplă legată de cerere şi ofertă, până la urmă. Acum se construieşte mult mai puţin, vânzările au scăzut, aşa că şi aceste costuri s-au dus în jos şi ele se regăsesc şi în preţurile de tranzacţionare", a explicat Dorin Oltean, director general al companiei de construcţii TCI Contractor General.

În aceste condiţii de piaţă, proprietarii de terenuri nu se simt încurajaţi să demareze proiecte. "Noi deocamdată nu vom relua proiectele imobiliare proprii, nu avem nicio motivaţie să o facem în actualele condiţii de nesiguranţă în economia locală. Nu avem nicio certitudine privind direcţia în care merge economia naţională şi nu riscăm să luăm credite", a completat Oltean, directorul companiei care a lucrat şi la proiecte proprii la Cluj. De altfel, analiştii companie de consultanţă de la Darian, estimează scăderi în continuare pe piaţa rezidenţială la Cluj în 2012: într-un an, preţurile vor fi mai jos cu 5-10%, potrivit Darian. O parte dintre potenţialii cumpărători aşteaptă şi ei scăderi. "Mi se pare că piaţa din Cluj este în continuare foarte scumpă. Cred că e foarte mult să ţi se ceară 55.000 de euro sau chiar peste 60.000 pentru un apartament în oraş, în zonă unde abia în anii recenţi au ajuns construcţiile. Nici 57.000 de euro pentru o locuinţă de două camere în Mănăştur nu prea mi se pare că merită", spune un locuitor din Cluj care de la începutul anului sondează piaţa pentru a achiziţiona o locuinţă.

Cumpărătorii amână investiţiile în vremuri tulburi

Valoarea medie a Indicelui naţional imobiliare.ro pentru luna iulie, 975 euro/mp util, este cu 1,2% mai mică decât cea înregistrată în iunie, aceasta fiind cea mai mare scădere de preţ înregistrată în acest an la nivel naţional, potrivit Imobiliare.ro. "Asistăm la un nou prag minim atins de la începutul crizei imobiliare şi până în prezent, atât la nivel naţional, cât şi în Capitală. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, apartamentele la nivel naţional sunt mai ieftine cu 5%", potrivit analizei. "Tensiunile majore din ultima perioadă amplificate de creşterea cursului valutar au făcut ca interesul populaţiei pentru investiţii de amploare să scadă. Nici proprietarii nu au reacţionat suficient, în ciuda faptului că pe destul de multe segmente au fost atinse preţuri minime record în iulie. Totuşi, ritmul de ieftinire a apartamentelor nu a compensat scăderea apetitului pentru achiziţii din partea cumpărătorilor", sublinează Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro.

 

Comenteaza