Preţuri mai mari pentru unele alimente. Ce produse s-au scumpit

Preţuri mai mari pentru unele alimente. Ce produse s-au scumpit
Preţurile alimentelor din supermarket-uri au început să crească din nou, după ce în urmă cu doar două luni a intrat în vigoare reducerea de TVA la alimente. Laptele, carnea şi băuturile răcoritoare costă cu până la 30 de procente mai mult.

Produsele din supermarket au preţuri mai mari decât în luna iunie, atunci când măsura reducerii de TVA la alimente de la 24% la 9% a intrat în vigoare. În unele reţele de magazine sunt produse care au preţuri majorate chiar şi cu 30%, conform unei statistici zf.ro.

Potrivit acestei statistici, cele mai vizibile creşteri le-au consemnat în perioada 8 iunie - 4 august laptele, carnea de pui, salamul şi apa minerală. Astfel, de exemplu preţul unui litru de lapte a crescut cu 14,7% faţă de 8 iunie, până la 3,98 lei în cadrul unui lanţ de supermarket-uri. În cadrul aceluiaşi magazin, preţul unei sticle de apă minerală de 1,5 litri a crescut cu aproape 9%, până la 1,95 de lei. Pe de altă parte, în cadrul unui alt supermarket, un pachet de 100 de grame de salam bănăţean are un preţ cu aproape 30% mai mare, în timp ce un kilogram de pui grill are un cost cu 14% mai mare faţă de 8 iunie. Astfel, observăm că există şi produse care au ajuns acum să coste la fel ca înainte de 1 iunie, atunci când măsura reducerii TVA a intrat în vigoare.

Odată cu reducerea TVA în iunie de la 24% la 9%, retailerii au redus preţurile în oferte şi la raft, la produsele de bază, discountul fiind de circa 12%, în linie cu aşteptările. În general, retailerii sunt care dictează preţurile în comerţul modern; astfel, dacă ei decid să majoreze preţul unui articol, piaţa îi va urma. iecare reţea face monitorizări săptămânale ale preţurilor şi se aliniază la piaţă.

 

Comenteaza