Poiana Braşov, mai tare ca Dubaiul

Poiana Braşov, mai tare ca Dubaiul
Un sejur de Revelion la un hotel de patru stele din Poiană costă 1.000 de euro de persoană, cu mult peste ofertele de sezon din Emirate.
Hotelierii din staţiunile româneşti impun preţuri imense de Anul Nou, ba chiar au venit cu oferte care rivalizează şi cu cele mai luxoase locuri ale lumii, cu toate că salariile au scăzut, iar bugetul rezervat de către aceştia pentru excursii şi petreceri de sărbători este mai subţire ca niciodată.

Poiana Braşov are oferte, în cel mai fericit caz, de la 350 euro/persoană pentru cinci nopţi de cazare. Pentru un cuplu, preţul unei camere duble într-o pensiune din zonă începe de la 780 de euro pentru cinci nopţi, iar un apartament închiriat în regim hotelier ajunge la 1.000 de euro. La hotelurile de 3* preţurile la camera dublă sunt cuprinse între 879 şi 1.000 de euro, iar într-un hotel de 4* ating şi 2.000 de euro. La hotelul Aurelius (5*), camera dublă ajunge la 1.720 de euro în perioada 29 decembrie - 3 ianuarie, fiind incluse micul dejun, cina festivă de Revelion, petreceri şi evenimente.

Raportate la venitul mediu net al clujeanului, de 1.400 de lei, aceste oferte sunt extrem de scumpe. Revelionul la Poiana Braşov îl depăşeşte chiar pe cel din Dubai. Preţul unui sejur de şapte zile în Emiratele Arabe Unite porneşte de la 617 euro/ persoană pentru un hotel de 3*şi ajunge la 1.099 de euro la un hotel de 5*. Cu alte cuvinte, un cuplu care dispune de un buget de 1.300 de euro ar putea petrece fie cinci nopţi la un hotel de 4* din Poiana Braşov, fie şase nopţi la un hotel de 3* din Dubai.

“Afară ajung oamenii care nu îşi mai permit să meargă în România. Cam aceasta este situaţia în care am ajuns. Eu prefer România şi foarte mulţi dintre cei pe care îi cunosc vor un Revelion în Maramureş, dar a ajuns mai scump decât în străinătate. Preţurile nu au crescut faţă de anul trecut, însă a fost redus conţinutul serviciilor. Supa nu mai are 450 g, ci numai 400 g, nu mai primeşti cinci sarmale la cină, ci patru. Criza se simte nu în preţuri, ci direct în stomac. Din păcate, hotelierii de la noi nu pot reduce preţurile din cauza fiscalităţii. Jumătate din tarifele hotelurilor de la noi sunt taxe, pe când în Austria ele nu reprezintă decât 10%”, spune Gabriel Predescu, preşedintele Asociaţiei Hotelierilor Clujeni.

Nici în alte locuri din ţară preţurile de Revelion nu sunt mai mici. Un sejur de cinci nopţi la Bâlea porneşte de la 250 euro/persoană, iar într-o pensiune din staţiunea Straja o cameră dublă costă aproape 400 de euro. În comparaţie cu aceste oferte, în Austria există pachete turistice pentru şapte nopţi care pornesc de la 240 euro/persoană sau apartamente la 20 euro/noapte. Destinaţiile exotice pot fi mai ieftine decât un sejur în ţară. Un sejur de opt zile în Tenerife costă, prin agenţia Perfect Tour, 750 de euro, iar o croazieră în perioada Revelionului, de 10 zile, pe Marea Mediterană, cu vasul Costa Magica, 1.264 de euro.

Austria în ianuarie, soluţie de criză

Cu toate că au ajuns să fie mai ieftine decât ofertele interne, sejururile petrecute în afara ţării nu îi mai atrag pe clujeni ca în alţi ani. “Anul trecut am fost în Austria, la schi. A fost cea mai ieftină şi mai frumoasă ofertă pe care am găsit-o. Anul acesta vom rămâne acasă, este criză”, spune Raluca. “De sărbători vom sta acasă, în Cluj. Vom merge în Austria, dar numai după Revelion. Este mult mai ieftin după 10 ianuarie, sunt oferte şi la jumătate de preţ faţă de perioada sărbătorilor”, spune Laurenţiu.


Comenteaza