Exclusiv Video Mutarea Vitacom din Bună Ziua costă 5 milioane de euro. Ce apare în loc

Mutarea Vitacom din Bună Ziua costă 5 milioane de euro. Ce apare în loc
Investitorul clujean va fi atât distribuitor, cât și dezvoltator imobiliar | Foto: Pin Magazine

Proiectul de mutare a distribuitorului de produse electrice și electronice Vitacom Electronics din cartierul clujean Bună Ziua în comuna Apahida va necesita o investiție de 5 milioane de euro, spune fondatorul companiei, Vasile Vita.

“Decizia de lărgire a străzii Bună Ziua, venită din partea administrației locale, a fost o una bună; apar mai multe benzi, pistă de bicicletă. Când am achiziționat terenul, în anii 2000, toți prietenii îmi spuneau că nu e bine, că e la capătul lumii, deși eu ziceam că suntem la 4.000 m de kilometrul zero al orașului. Aveam nevoie oricum de mai mult teren pentru dezvoltare, în 2003 nu era aproape nimeni acolo, aproape toate utilitățile le-am adus noi pe strada Bună Ziua”, a declarat Vasile Vita, la ZIUA LIVE.

“Acum avem alte planuri, trebuie să ne mutăm. Anul trecut, în august, nu mai aveam spațiu suficient în depozit și am început să căutăm soluții, și nu să ne dezvoltăm în continuare, deși Planul Urbanistic General (PUG) actual spune că zona pe care este toată suprafața firmei e una industrială. Totuși, în ansamblu, zona este rezidențială ar prinde bine omogenizarea sa. Plus că nu își are rostul să facem dezvoltare într-o zonă atât de scumpă.

Este o construcție industrială, nu mai arată bine în zonă. Avem un teren de 1,5 ha, birouri pe 2.200 mp, cam tot atât spațiu de depozitare. Între timp birourile au scăzut ca pondere, dar și așa avem nevoie de mai mult spațiu logistic, mai ales că și business-ul nostru s-a schimbat - din componente electronice, în accesorii, gadgeturi mici. Piața de componente s-a rezumat la cele pentru producția echipamentelor electronice și de aceea am renunțat, fiind un risc major deoarece mulți dintre producători și-au oprit producție, în anii crizei”.

Clădire de 15 metri înălțime

"Dorim să pornim acest proiect în această toamnă, Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru Apahida a fost deja aprobat la consiliul județean. Sperăm să nu avem probleme cu autorizările de construcții, în Apahida se dau în limitele normale. Noul depozit va fi pe structuri semifabricate din beton depinde de cum se mișcă firmele specializate. După finalizarea lor, vom reloca structura metalică actuală din Bună Ziua, care se poate demonta și reclădi. Depozitul nou va fi de 3.500 mp, cu o înălțime de 15 m, plus clădirea actuală.

Ca să îmbunătățim eficiența, vom avea utilaje moderne și echipamente de generația evoluției industriale 4.0. Vor  crește precizia și viteza de livrare. Astfel ne aliniem la cerințele pieței online: mai demult livrările se făceau în 3-4 zile, acum toată lumea le așteaptă cel mult a doua zi dimineață. Investiția totală va fi de 4,5 – 5 milioane de euro, una foarte mare pentru nivelul nostru, dar nu avem altă soluție. În Bună Ziua nu am putea să dezvoltăm un corp de 15 m înălțime.

Erau mai multe posibilități, cea mai bună  dintre direcții era cea spre capitală, dar acolo nu se poate, de aceea ne-am orientat spre altă parte. Mă tenta ieșirea spre vest, Florești – Gilău, însă traficul este infernal; ce aș câștiga pe de o parte, aș pierde pe cealaltă parte. Către Baciu e același lucru. Zona Apahida – Jucu s-a dezvoltat pe partea destinată companiilor, avem relațiile între curieri, companiile cu care lucrăm.

Foarte aproape este centura Apahida – Vâlcele, dar din păcate nu e legată la autostradă, dar e important pentru angajații care vin din Turda sau Câmpia Turzii. Când s-a făcut Tetarom I la Cluj-Napoca, mi-am ales inclusiv parcela, însă nu am putut să stau până demarau lucrările. Noi deja ne-am început activitatea pe când Tetarom încă tot nu era dat în funcțiune. Ulterior n-am mai văzut un avantaj mare să mă duc acolo. Eventual în Tetarom IV, cu accesul direct la centură, dar și acest proiect este abandonat sau blocat”.

Se profilează un ansamblu rezidențial

Directorul Vitacom a explicat ce se va întâmpla cu spațiul disponibil din Bună Ziua. “Oferte pentru teren am multe, dar acum doi ani am demarat un plan urbanistic zonal pentru a schimba destinația terenului în zonă rezidențială. Suntem la început, am obținut avizul de oportunitate.

Ni s-a spus să facem un studiu de trafic pentru o zonă care tocmai se lărgește, deși nu are nicio logică. Vrem să ridicăm un ansamblu rezidențial, iar la stradă va fi un imobil cu servicii sau birouri. Să vând un teren liber în Bună Ziua e ca și cum aș vindea pădurea în picioare. Pot să aduc mai multă valoare adăugată acolo dacă dezvolt un proiect imobiliar”.

Comenteaza