Ministrul transporturilor vrea să facă Autostrada Transilvania pe fonduri UE

Ministrul transporturilor vrea să facă Autostrada Transilvania pe fonduri UE
Statul român trebuie să finalizeze ceea ce au început americanii | Foto: API

Cererea de finanțare pentru Autostrada Transilvania (A3) va fi depusă la Comisia Europeană de către Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor (MTIC).

“Folosind același model agreat cu CE pentru Autostrada Sibiu – Pitești, am transmis răspunsul la clarificările solicitate pentru proiectul variantei ocolitoare Bacău, iar până la sfârșitul anului urmează să depunem cereri de finanțare pentru Drumul Expres Craiova - Pitești, Autostrada Transilvania, Centura de Nord București.

Aceste proiecte vor include documentațiile de mediu conform cerințelor europene. Pentru conexiunea la autostradă Râmnicu Vâlcea – Tigveni (23,2 km) documentația de atribuire va fi lansată la sfârșitul lunii septembrie”, a precizat ministrul transporturilor, Lucian Bode.

Proiectul Autostrăzii Transilvania (Braşov – Borş), parte din A3, a început în 2004, în baza unui contract – estimat inițial la 1,5 miliarde de euro, ulterior ridicat la 2,2 miliarde, iar apoi la 7 miliarde – încheiat cu compania americană Bechtel, ce trebuia executat până în 2012.

Acesta a suferit modificări, fiind reziliat în 2013. Pentru 12,5% din autostradă statul a plătit Bechtel 1,2 miliarde de euro. A3 a fost împărțită inițial de autoritățile române în două proiecte independente, București – Brașov și Brașov – Cluj – Borș, lungimea sa totală fiind de 584 km.

Comenteaza