Lactatele merg bine la Cluj. Bonas anunță 5 magazine noi, dintre care două în Capitală, și lansează o înghețată premium

Lactatele merg bine la Cluj. Bonas anunță 5 magazine noi, dintre care două în Capitală, și lansează o înghețată premium
| Foto: Milkos - Depositphotos.com

Cifra de afaceri a producătorului de lactate și brânzeturi Bonas din Cluj a crescut cu aproape 10%. Pe lângă noua linie de producție de înghețată premium, producătorul are în plan deschiderea a două magazine în Cluj și trei în București.

Bonas este un producător de lactate și brânzeturi din Cluj. Compania are o rețea de 20 de magazine deschise local, iar anul trecut a înregisrat o cifră de afaceri de 13,9 milioane de lei, în  creștere cu 9,8% și un profit net de puțin peste 170.000 de lei, în scădere de la circa 490.000 de lei, potrivit datelor raportului financiar citat de afaceri.news.

Cea mai mare cotă de vânzări, de 68%, a fost realizată din rețeaua de magazine proprii, urmată de vânzările din hipermarketuri - 16%, micii retaileri  - 9% și diverși distribuitori, HoReCa și câteva instituții publice, precum spitale, grădinițe și școli, care au reprezentat 7% din vânzări.

„Deşi anul 2021 a fost caracterizat printr-o creştere semnificativǎ a preţurilor la energie, societatea a reuşit sǎ ȋnglobeze profitabil variațiile negative induse de creşterea preţului la energie ȋn prețul său final în condițiile menținerii cifrei de afaceri şi sǎ creeze astfel premisele creşterii semnificative a marjei de profit ȋn anul 2022”, se arată în raportul publicat.

Înghețată premium, producție de 1.000 kg pe zi

Anul trecut, Bonas a finalizat investiția într-o nouă linie de înghețată pentru segmentul premium, produsă din lapte, pe baza propriilor rețete, cu o capacitate de 1.000 de kilograme pe zi. 

Din producția realizată anul trecut, produsele proaspete au avut o pondere de 80%, brânzeturile au reprezentat 18%, iar înghețata, 2%. Planul pentru acest an este de a mări ponderea segmentului de brânzeturi maturate și a celui de înghețată.

Producătorul local de lactate a deschis în 2021 trei magazine noi în județul Cluj, iar acum a început să investească pentru deschiderea a încă cinci magazine. Două dintre ele vor fi tot în județul Cluj, iar celelalte trei, în București. Compania are 79 de angajați, cu nouă mai mulți decât în 2020.

Bonas se va concentra anul acesta pe dezvoltarea rețelei proprii de magazine, în paralel cu demararea investițiilor pe segmentul logistic și al măririi capacității de producție. Compania vrea să investească într-un nou depozit frigorific, pentru eficientizarea distribuției produselor și să modernizeze activitatea de producție.

Business-ul Bonas a fost pornit în anii '90 de către frații Vasile si Emil Naș, alături de cumnatul lor Petru Brad. Firma s-a ridicat încet, prin colectarea laptelui vacilor de pe plaiurile ardelene, crescute de fermieri cu tradiție. Compania a pornit ca atelier de prelucrare a laptelui, care procesa 200-400 de litri de lapte pe zi și oferea spre vânzare un prim derivat din laptele de vacă, telemeaua. Compania pune în mișcare zilnic 15.000 de litri de lapte, pe care îl colectează, prelucrează, ambalează și distribuie în regie proprie.

Comenteaza